You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Marmota Kugy, mascota oficială a FOTE Friuli Venezia Giulia2023

O marmotă a fost desemnată mascota oficială a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) care va avea loc anul viitor în perioada 21-28 ianuarie 2023 în regiunea Friuli Venezia Giulia și a fost botezată Kugy, după numele unui fost alpinist emblematic din regiune.

Proiectată de Paolo Venuti și realizată de TRUDI Spa, compania din Tarcento cunoscută în întreaga lume pentru drăgălășenia și calitatea jucăriilor moi pe care le produce, mascota  reflectă multe dintre valorile Festivalului și ale Regiunii care îl va găzdui iarna viitoare.

Marmota este unul dintre simbolurile munților, despre care legenda spune că a fost animalul totem al poporului fanes, un popor străvechi al Dolomiților care a trăit în liniște și pace cu micile rozătoare. Prietenoase și sociabile, marmotele iubesc să  trăiască în grupuri și să se organizeze în colonii de familii asemănătoare cu cele umane. Rezistentă și cu o mare capacitate de adaptare la mediul și clima din munții din regiunea Friuli Venezia Giulia, marmota se hrănește cu plante, lăstari și rădăcini, flori, fructe și bulbi din care obține apa de care are nevoie.

Numele Kugy a fost ales în onoarea alpinistului Julius Kugy, o figură emblematică a regiunii.  Considerat unul dintre părinții alpinismului modern din Alpii Iulieni, Julius Kugy s-a născut în Gorizia, un oraș în nordul Italiei, la granița cu Slovenia, în 1858, când localitatea făcea parte din Imperiul Austriac. A absolvit dreptul, dar a iubit natura și munții. A explorat și escaladat o mare parte din Alpii Iulieni, deschizând, împreună cu ghizi locali, nu mai puțin de cincizeci de noi trasee, o adevărată performanță în prima jumătate a secolului al XX-lea când în acele ținuturi se aventurau doar câțiva curajoși.

A scris mai multe cărți bazate pe experiențele sale, în care și-a exprimat idealurile umaniste și dragostea pentru natură, iar maniera în care a scris s-a dovedit foarte influentă, creând un gen specific de literatură de alpinism în cadrul literaturii slovene.

Sursa foto: www.eyof2023.it

 

Galerie foto