You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Al 42-lea Seminar al EOC, la final

Cel de-al 42-lea Seminar al Comitetelor Olimpice Europene (EOC) s-a încheiat la Academia Olimpică Internațională din Olympia, Grecia

La sesiunile Seminarului au participat din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR): Mihai Covaliu,  președinte COSR și membru al Comitetului Executiv EOC, George Boroi – secretar general COSR, Florin Mișcă – secretar general adjunct, Dragoș Tătaru - director Departament Sport COSR și Mihaela Mitu – Departament Relații Internaționale și Comunicare COSR.

Mihai Covaliu a condus discuțiile sesiunii productive despre Marketing și Comunicare a EOC.

Tema principală a fost Comunicarea și Rețelele Sociale, cu prezentări ale reprezenaților echipei Marii Britanii, împreună cu NOC-urile portugheze și slovene, aceștia împărtășind abordări inovatoare ale marketingului. Toți s-au concentrat pe metode de a angaja cea mai tânără generație și strategii adresate în mod special NOC-urilor mici. Secretarul general al Comitetului Olimpic Național al Slovaciei, Josef Liba, a descris delegaților modul în care organizarea EYOF Banska Bystrica 2022 a afectat performanțele NOC pe rețelele sociale într-o prezentare captivantă.

Polonia a devenit oficial gaza celei de-a treia ediții a Jocurilor Europene, într-o ceremonie simbolică de predare a drapelului EOC sub sloganul Jocurilor: Suntem Unitate.

Președintele Comitetelor Olimpice Europene (EOC) Spyros Capralos a predat steagul înalților reprezentanți din Cracovia și Malopolska, gazdele Jocurilor. Membrii delegației poloneze i-au inclus secretarul de stat al Ministerului Activelor de Stat Jan Kanthak, secretarul de stat al Ministerului Sportului și Turismului Arkadiusz Czartoryski și mareșalul regiunii Malopolska Witold Kozlowsky.
Discuțiile au început cu o prezentare a președintelui Comisiei de Coordonare pentru Jocurile Europene de la Cracovia - Malopolska 2023, membru al Comitetului Executiv al EOC Hasan Arat. Acesta a descris provocările și oportunitățile inițiale cu care s-a confruntat Comitetul de Organizare în pregătirea Jocurilor.

Președintele Comitetului Olimpic Polonez Andrzej Kraśnicki și președintele Comitetului de Organizare Marcin Nowak au oferit o actualizare cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește facilitățile sportive, cazarea și operațiunile sportivilor. Nowak a confirmat că majoritatea sporturilor vor avea un număr egal de bărbați și femei care participă la competiții. În plus, președintele Kraśnicki a menționat că această ediție a Jocurilor Europene va avea cele mai multe evenimente de calificare la Jocurile Olimpice din istoria competiției.

Unul dintre cele mai importante momente ale celei de-a doua zile a Seminarului a fost anunțarea celor zece câștigători ai Premiilor Laurels pentru contribuțiile lor excepționale la sport și la Mișcarea Olimpică a Europei. Printre aceştia se numără preşedintele Comitetului Olimpic Albanez Fidel Ylli, secretarul general al Comitetului Olimpic Bulgar Belcho Goranov, Zvjezdana Tuma-Pavlov, membru al Comitetului Olimpic Croat, fostul vicepreședinte al Comitetului Olimpic Ceh Frantisek Dvorak, Niels Nygaard, fostul președinte al Comitetului Olimpic Național Danez, fost președinte interimar al EOC și fost vicepreședinte al EOC, Sir Craig Reedie, fostul președinte al Asociației Olimpice Britanice și membru de onoare al CIO, Pavlos Kanellakis, fost vicepreședinte al Comitetului Olimpic Elen și președinte al Federației Naționale de Tir, Pal Schmitt fostul președinte al Republicii Ungaria, fostul președinte al Comitetului Olimpic Maghiar și membru de onoare al CIO, Atis Strenga, președintele Federației Letone de Sanie, și Viktor Khrystoiev, fost membru al consiliului de conducere al Comitetului Olimpic Ucrainean.

Peter Hamaj, președintele Comitetului de organizare al FOTE Banska Bystrica 2022, a împărtășit raportul final despre succesul evenimentului și a explicat planurile de a lăsa o moștenire copiilor de școală din comunitate. El a subliniat egalitatea de gen în rândul tinerilor sportivi care au participat la eveniment, care a fost aproape egală, și a explicat rolul esențial pe care l-au jucat cei 1.032 de voluntari în asigurarea faptului că competiția poate funcționa la un standard înalt.

De asemenea, au furnizat informații despre pregătirile pentru cea de-a XVI-a ediție de iarnă a FOTE, care va avea loc în Friuli Venezia Giulia, în Italia, Borut Kolic directorul general al Comitetului de Organizare, și Giorgio Kaidisch, președintele Comisiei de Coordonare,

Rapoarte cu privire la cea de-a XVII-a ediție de vară a FOTE, programată a avea loc la Maribor, au fost prezentate de directorul Comitetului de Organizare Natasa Ritonija și președintele Comisiei de Coordonare Guro Lium.

În încheiere, președintele EOC Spyros Capralos a mulțumit tuturor delegaților și participanților la seminar pentru participarea lor la seminar înainte de a oferi opiniile sale asupra discuțiilor.
„Vreau să mulțumesc tuturor delegaților care au participat la Seminar. Cooperarea și comunicarea sunt cele mai bune metode de a ne ridica reciproc și de a proteja viitorul sportului european. Ne aflăm aici în Olimpia Antică, locul de naștere al armistițiului olimpic. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne asigurăm că aceste valori sacre sunt respectate, protejate și prioritizate nu numai în activitățile noastre sportive, ci și în toate aspectele vieții de pe continentul nostru. Comitetele Olimpice Europene trebuie să continue să lucreze împreună și trebuie să fim uniți de dragul sportivilor și tinerilor noștri, care visează să concureze într-un mediu pașnic”, a spus el.
 

În cadrul acțiunilor desfășurate la cel de-al 42-lea Seminar al Comitetelor Olimpice Europene (EOC) participanții au vizitat Academia Internațională Olimpică (IOA) din Olympia, Grecia. Delegaţii EOC au fost duşi într-un tur al Olimpiei Antice, unul dintre cele mai importante sanctuare greceşti antice. Turul a inclus o vizită la stadionul olimpic antic, care a găzduit pentru prima dată Jocurile Olimpice în 776 î.Hr.
 

„Sper că v-a plăcut turul Muzeului și, cu atât mai mult, vizita la Olimpia Antică, locul de naștere al Mișcării Olimpice. Stadionul Antic, unde Comitetul Executiv al EOC a finalizat ștafeta pentru promovarea campaniei #BeActive pentru Săptămâna Europeană a Sportului, este un loc unic, marcat în istorie. Este o locație pe care ar trebui să o viziteze toți cei implicați în Mișcarea Olimpică.” a punctat Spyros Capralos.
 

Mihai Covaliu a participat la ștafeta pentru promovarea campaniei #BeActive.

Secretarul general al EOC Raffaele Pagnozzi a subliniat importanța de a discuta idei cu colegii de pe tot continentul și de a împărtăși cunoștințele între ei.

Secretarul general al ANOC Gunilla Lindberg și-a început prezentarea explicând Evaluarea Planului Strategic al organizației, care a inclus un chestionar în 12 puncte care a fost trimis NOC-urilor pentru feedback. Ea a clarificat planurile organizației de a promova egalitatea de gen printr-un nou regulament care impune ca cel puțin o femeie să fie membru al Consiliului Executiv al ANOC și al fiecărei comisii. Ea a evidențiat, de asemenea, idei despre calendarul sportiv internațional și cum să gestionăm mai bine acest lucru în beneficiul sportivilor.

Următoarea prezentare a fost de la Pamela Vipond, directorul adjunct al Solidarității Olimpice CIO. Aceasta a vorbit despre activitățile recente ale Comitetelor Olimpice Naționale Europene (EOC). Ea și-a exprimat satisfacția față de sprijinul fără precedent manifestat de EOC Comunității Olimpice Ucrainene, deoarece mai multe țări și-au deschis porțile sportivilor ucraineni pentru a-i ajuta să se pregătească pentru evenimentele viitoare. Fondul de solidaritate, creat de CIO și EOC, a primit donații de la Mișcarea Olimpică de peste 2 milioane de dolari, care au inclus contribuții semnificative din partea EOC.

Președintele Grupului de Lucru și Secretarul General al Comitetului Olimpic Sârb Djordje Visacki a informat delegații cu privire la progresele înregistrate în elaborarea Agendei Strategice 2030 a EOC. Conceptele fundamentale pentru Agenda Strategică 2030 au implicat guvernanța și managementul EOC și modul de implementare a politicilor aliniate cu principiile bunei guvernări ale CIO, respectând cele mai înalte standarde etice, precum și metode de implementare a unei strategii de marketing robuste și diversificate pentru a îmbogăți experiența legată de la EOC Sport Events.
 

Sursa foto:  www.eurolympic.org

 

Galerie foto