You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Aplauze pentru canotorii tricolori la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă din Otopeni

Buchete imense de flori, îmbrățișări călduroase, lacrimi de bucurie! Așa au fost întâmpinați la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă din Otopeni componenții lotului național de canotaj al României care au cucerit patru titluri la Campioantele Mondiale încheiate ieri la Racice, în Cehia. Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care i-a susținut pe canotori și din tribunele de la Racice, împreună cu Eduard Novak, ministrul Sportului, le-au urat bun venit acasă.

"Suntem extrem de mândri de voi toţi, cei care aţi participat la această ediţie a Campionatelor Mondiale”, a spus președintele COSR.
 ”În urmă cu câţiva ani, doamna Lipă a luat o decizie pe care noi am susţinut-o, aceea de a aduce un tehnician de primă mână. Iar prin rezultatele obţinute de lotul de canotaj putem spune că este cel mai bun, aşa că ne mândrim să îl avem în echipa noastră pe Antonio Colamonici şi întreg staff-ul lui.
”Aşa că vreau subliniez că e foarte important să avem specialişti în fiecare domeniu. Iar acolo unde nu avem în ţară, e bine să aducem din străinătate. Iar canotajul este cel mai bun exemplu.
”Rezultatele din ultimul timp nu sunt întâmplătoare, toţi aceşti sportivi au în spate ani de muncă. Sportivii vor fi recompensaţi, premierul României a mărit cuantumul pentru medaliile obţinute.
”În acest moment doi sportivi sunt cei mai buni, aş spune sportivii anului în România, David Popovici şi Simona Radiş. Suntem mândri de ei pentru că ei deja s-au impus ca lideri ai unei noi generaţii.
”Până acum sunt 10 medalii câştigate la Campionatele Mondiale de seniori în probele olimpice, ne-ar plăcea să avem acest număr şi la întoarcerea de la Jocurile Olimpice de la Paris. Ar fi ceva extraordinar", a precizat Covaliu.

Eduard Novak le-a mulţumit sportivilor că au renunţat la "libertatea" lor şi au muncit în cantonament pentru a realiza aceste performanţe.
"Fiind fost sportiv, ştiu foarte bine ce înseamnă aceaste rezultate”, a spus Eduard Novak. ”În 2012, rezultatele erau dezastruoase, iar în  zece ani s-a reuşit această performanţă istorică pentru România. Deci se poate, cu dăruire, cu iubire de ţară şi multă, multă muncă. Dacă această federaţie cu multă seriozitate şi sprijin a reuşit, atunci ideea noastră este de a multiplica acest proiect, pentru a avea 10 federaţii care să aducă astfel de rezultate. Mă bucur că s-a realizat în timpul mandatului meu şi fac parte din acest vis frumos. Vă mulţumesc pentru că aţi renunţat la libertatea voastră pentru acest sport... Aţi stat 10-11 luni în cantonament, aţi crezut în doamna Lipă şi uite că aveţi aceste rezultate. Inima mea este alături de voi pentru că ştiu prin ce aţi trecut. Cât voi fi ministru veţi avea sprijinul meu total", a mai spus ministrul Spotului.

Fericită, Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, a declarat că sportivii din lotul naţional au scris istorie la Campionatele Mondiale de la Racice și a evidențiat-o pe Simona Radiş.
”Simona Radiş, la 45 de minute după ce a ieşit campioană în proba de dublu vâsle, a urcat în barca de 8+1 şi le-a zis fetelor aşa: . Cu câţi sportivi ca Simona se poate lăuda România? Simona noastră este un fenomen. Simona Radiş este David Popovici al canotajului pentru că vorbim tot de apă", a spus Elisabeta Lipă..

"La Mondiale am scris istorie, am bătut recorduri. Mai întâi, Ionela Cozmiuc a făcut o cursă de senzaţie, apoi la dublu rame masculin băieţii au obţinut un rezultat istoric. Canotajul românesc nu a avut niciodată în istoria lui un campion mondial la dublu rame. Aşa cum nu am avut un campion mondial la dublu vâsle feminin. Eu am 11 medalii de argint, dar niciun titlu mondial în proba de dublu. Dar Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au reuşit această performanţă la 20 şi ceva de ani.
"Pe mine insuccesul nu mă caracterizează şi iată că azi pot să spun că sunt un preşedinte de federaţie extrem de fericit, chiar cel mai fericit pentru că aceşti copii minunaţi au scris istorie. Eu chiar le-am promis sportivilor că nimeni nu va mai veni fără medalie de la Campionatele Mondiale pentru că este un sentiment minunat. Mulţumesc sportivilor şi colectivului pentru bucuria de nedescris pe care ne-au făcut-o", a adăugat Elisabeta Lipă.

Delegaţia României a participat cu 11 ambarcaţiuni şi 35 de sportivi la Mondialele de la Racice, canotorii tricolori reuşind să se califice în nouă finale unde au cucerit  patru medalii de aur, trei locuri patru şi două locuri şase.

La precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj care a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), România a cucerit două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş).

Galerie foto