You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Canotorii români au scris istorie la Mondialele de la Racice

Ultima zi a Campionatelor Mondiale de canotaj de la Racice (Cehia) a fost de vis pentru naționala României. Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit medaliile de aur în proba feminină de dublu vâsle (2x), iar după mai puțin de o oră, aceeași Simona Radiș împreună cu colegele sale din barca de 8+1 Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu și Victoria-Ștefania Petereanu au cucerit titlul în proba regină a canotajului.Campioane olimpice la Tokyo 2020, la dublu vâsle, și duble campioane europene anul acesta, atât la dublu vâsle feminin, cât și la 8+1 feminin, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au dominat finala mondială de dublu vâsle terminând înaintea echipajelor din Olanda și Irlanda.

La fel și echipajul feminin de 8+1. Româncele au zburat către aurul mondial, fără să le lase nicio speranță adversarelor din Olanda și Canada. Pentru prima data după cinci ani, imnul României a răsunat din nou pentru reginele tricolore.Canotorii tricolori nu numai că au cucerit patru medalii de aur la această ediție a Mondialelor, o performanță fără precedent pentru România, dar pentru prima oară în istoria participării României, AURUL EUROPEAN din probele de schif simplu categorie ușoară (LW1x), dublu rame masculin (M2-), dublu vâsle feminin (W2x) și 8+1 feminin (W8+) a fost transformat în AUR MONDIAL, de aproape aceeași sportivi.
La 8+1 feminin, Simona Radiș, Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Mădălina Bereș, Amalia Bereș și Ioana Vrînceanu s-au aflat în barca de aur atât la Europene cât și la Mondiale.

De asemenea, este pentru prima oară în istoria canotajului românesc când un echipaj de dublu rame masculin (M2-) câștigă medalia de aur la Campionatul Mondial.

O altă performanță istorică, Simona Radiș a câștigat două medalii de aur la Mondiale în mai puțin de o oră, concurând în barca de 8+1 feminin imediat după finala de dublu vâsle.

A fost o zi specială și pentru Ancuța Bodnar, care a câștigat aurul în proba de dublu vâsle chiar de ziua ei de naștere. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu i-a dăruit un buchet de flori, Federația un tort, iar o tribună întreagă i-a cântat ”La mulți ani!”.

România încheie această ediție a Campionatelor Mondiale de canotaj pe locul 3 în clasamentul pe națiuni, după Marea Britanie și Italia.

Fericire, îmbrațișări, lacrimi de bucurie, declarații la cald, atmosfera de vis din ultima zi a Campionatelor Mondiale din Cehia,  în imaginile din materialul video de mai jos.