You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Canoistul Cătălin Chirilă, aur și argint la Mondiale

La Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax, Canada, Cătălin Chirilă a urcat de două ori pe podiumul lumii, cucerind primele medalii la canoe după cinci ani în care niciun reprezentant al României nu au mai reușit această performanță. Sportivul român a cucerit mai întâi medalia de argint la canoe simplu pe distanța de 500 m (C1 – 500 m), pentru ca în ziua următoare să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în aceeași probă, pe distanța de 1000 m (C1 – 1000 m).

În finala de la C1 – 500 m, canoistul român a fost întrecut doar de brazilianul Isaquias Santos, campion olimpic en-titre, și a adus prima medalie pentru canoea românească după cinci ani. Ultima medalie tricoloră la Mondiale fusese obținută în 2017, la Racice (Cehia), când Victor Mihalachi, alături de care Chirilă a cucerit titlul la C2- 1000 m la JE de la Minsk în 2019 şi s-a clasat pe locul 5 la JO  Tokyo 2020, și Leonid Carp au cucerit argintul la canoe dublu în proba de 500 m.A doua zi, sportivul antrenat de Florin Popescu și Petre Kondrat a reușit o frumoasă revanșă în fața brazilianului, la C1- 1000 m. La capătul unei curse excelente, canoistul legitimat la CSA Steaua București l-a învins fără drept de replică pe brazilian și a trecut primul linia de sosire, aducând primul AUR mondial pentru România după 36 de ani. În 1986, Aurel Macarencu a cucerit ultimul aur mondial pentru România la C1 – 1000 m.

 

La finalul competiției, Cătălin Chirilă mărturisit că se simțea în formă dar că nu se aștepta să cucerescă titlul mondial. ”Ştiam că pot face o figură frumoasă, dar, sincer vorbind, nu mă aşteptam chiar la aur. Îmi doream medalii, pentru că la Cupa Mondială am concurat cu aceiaşi sportivi şi am văzut că se poate. Nimeni nu este de neînvins până la urmă şi se poate câştiga cea mai strălucitoare medalie, cum s-a văzut. Cred că abia mai târziu  o să realizez exact ce am făcut.

Dar sentimentul, cum am coborât din barcă, a fost formidabil. Pur şi simplu gândul că sunt campion mondial îmi dă speranţe foarte mari pentru Jocurile Olimpice de la Paris”, a spus Cătălin CHirilă.

Următoarea competiție de avergură la care va participa Cătălin Chirilă este Campionatul European de kaiac canoe care va avea loc la Munchen, tot luna aceasta, între 18 și 21 august.

La Europene, ultima medalie românească în probele de canoe simplu, a fost argintul cucerit de Iosif Chirilă în 2011, la C1 - 1000 m, în timp ce la C1 - 500 m, Florin Mironcic a obținut tot argintul, dar în 2006.
Florin Mironcic este ultimul campion european din România la C1 - 1000 m, la ediţia din 2006 de la Racice (Cehia).