You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva FOTE

Recunoștință pentru Armata Română

În inima Slovaciei, la Banska Bystrica, Team Romania a depus azi o coroană de flori la Obeliscul Negru, monument dedicat Armatei Române care a participat la eliberarea orașului de sub ocupație nazistă în Al Doilea Război Mondial.
 
Alături de președintele COSR Mihai Covaliu și George Boroi, secretarul general al COSR, au participat și au depus coroane de flori, într-un moment solemn, președintele Comitetului Olimpic Slovac Anton Siekel, secretarul general al Comitetului Olimpic Slovac Jozef Liba și primarul orașului Banska Bystrica Ján Nosko.
 
Sportivi din Team Romania, de la judo și ciclism, au participat alături de oficialii Echipei Olimpice la eveniment.
 
În Slovacia există cel mai mare cimitir românesc de război din afara României, iar oraşelele poartă simboluri ale recunoştinţei pentru Armata Română. Obeliscul din marmură neagră este impresionant prin dimensiuni, iar pe una dintre laturile sale scrie cu litere de-o şchioapă, în slovacă şi în română: „Mulţumiri Armatei Române, eliberatoarea oraşului!“. Pe altă latură, în chirilică se mulţumeşte Armatei Sovietice.
 
Aproape 34.000 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa în luptele de eliberare a Cehoslovaciei, iar în Slovacia au murit 28.000 dintre ei. Un număr de 10.384 ostaşi români odihnesc în cimitirul slovac de la Zvolen, la 21 kilometri sud de Banská Bystrica, formând cel mai mare cimitir românesc de război din străinătate.

 

Galerie foto