You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

FOTE Banská Bystrica 2022 – Handbalul românesc pentru a treia oară consecutiv la Festival

Handbalul a fost introdus în programul Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) în 1995 începând cu cea de-a treia ediție de vară, găzduită de Bath, Marea Britanie.

Prima prezență românească în întrecerile de handbal ale Festivalului a fost în 2015, la Tbilisi, în Georgia, tot atunci fiind pentru prima oară când România a participat în competiția olimpică continentală a juniorilor la sporturile de echipă. De menținat, doar la sporturile de echipă există criterii de calificare.

La cea dintâi prezență în competiția de handbal a FOTE, reprezentativa României s-a clasat pe locul 5.

În 2017, la ediția Festivalului care a avut loc la Gyor, în Ungaria, handbalistele tricolore au cucerit medaliile de ARGINT. Din echipa care a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului la FOTE Gyor 2017 au făcut parte Ioana Beatrice Bălăceanu, Monica Alexandra Barabas, Andreea Bianca Chetraru, Cristina Ciaușescu, Diana Cristiana Ciucă, Isabela Ioana Dragnea, Marina Alexandra Ilie, Ștefania Oana Jipa, Iuliana Daniela Marin, Patricia Valentina Moraru, Andra Liviana Moroianu, Irina Gabriela Neacșu, Andreea Cristina Popa, Andreea Rebeca Tarsoagă și Denisa Andreea Vâlcan.

România și-a asigurat prezența în turneul feminin de handbal de la Banská Bystrica 2022, pentru a treia oară consecutiv la FOTE, grație locului 7 ocupat la CE U17 din 2021.

La ultima ediție a FOTE, la Baku 2019, echipa feminină de handbal a României a încheiat competiția pe locul 5.

La FOTE Banská Bystrica 2022, la turneele de handbal participă opt echipe, atât la feminin, cât și la masculin, împărțite în două grupe. România va evolua în Grupa A, alături de Ungaria, Danemarca, Slovacia. Din Grupa B fac parte Germania, Muntenegru, Croația, Norvegia.

Primele două echipe clasate în fiecare grupă vor juca semifinalele (prima clasată din Grupa A cu cea de-a doua clasată din Grupa B și prima clasată din Grupa B cu cea de-a doua clasată din Grupa A), iar ultimele clasate vor juca meciurile pentru pozițiile din clasament. Câștigătoarele semifinalelor se vor lupta în FINALĂ pentru titlu, iar învinsele din semifinale se vor lupta pentru BRONZ.

Din lotul care va reprezenta România în turneul feminin de handbal la FOTE Banská Bystrica 2022 fac parte:

Alexandra Francesca Maria Bălan, Andra Roxana Banu, Mioara Bianca Ciubotaru, Ioana Danilescu, Cătălina  Dascălu,  Maria Bianca Gălățanu, Ana Maria Gavrilă, Diana Ioana Manole, Ioana Alexandra  Mișu, Sofia  Mureșan, Georgiana Alina Mușat, Ioana Pavăl, Delia Maria Rău, Ana Daria  Uhrec, Maria Alexandra Voicu

Colectiv tehnic: Steluta Luca - oficial de echipă, Ionel Gheorghe - antrenor principal, Ildiko Barbu Kerekeș - antrenor secund, Vlad Lucian Nițoi - personal medical

 

Galerie foto