You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

FOTE Banska Bystrika 2022 - Gimnastica artstică, cel mai medaliat sport românesc la FOTE

Gimnastica aristică a fost introdusă în programul FOTE începând cu cea de-a doua ediție care a avut loc la Valkenswaard, în Olanda, în 1993, iar de atunci nu a mai lipsit de la Festival. Până la FOTE Tampere 2009, au fost acceptate doar întrecerile feminine, dar începând cu competiția din Finlanda, în concurs au intrat și băieții.

Gimnastica artistică este sportul la care România a cucerit cele mai multe medalii din istoria participărilor – 67: 16  AUR, 32  ARGINT și 19  BRONZ.

Gimnaste de marcă ale României au urcat mai întâi pe podiumul FOTE, pentru ca mai apoi să transforme medalii cucerite la junioare în titluri olimpice. Maria Olaru, Oana Mihaela Ban și Sandra Izbașa au simțit gustul aurului olimpic mai întâi la FOTE, iar apoi la Jocurile Olimpice. Campioană olimpică europeană de junioare la - sol, la FOTE Lisabona 1997, trei ani mai târziu Maria Olaru a urcat pe prima treapta a podiumului cu echipa la SYDNEY 2000. Oana Mihaela Ban, dublă medaliată cu aur la FOTE Murcia 2001, la sărituri și cu echipa, a ascultat imnul României alături de echipa tricoloră la ATENA 2004, iar Sandra Izbașa, AUR la sărituri, la FOTE Lignano Sabbiadoro 2005, a cucerit titlul olimpic la două ediții ale JO, la BEIJING 2008, la sol, și la Londra 2012, la sărituri.

Gimnaștii tricolori au urcat pe podium chiar de la prima prezență a gimnasticii masculine în programul FOTE. Adelin Ladislau Kotrong, Andrei Vasile Muntean și Ioan Laurentiu Nistor a fost primii gimnaști ai ai României care au urcat pe podiumul FOTE. Cei trei au obținut bronzul la echipe, iar Kotrong și Muntean au cuceriți medaliile de argint la individual compus, respectiv sol. La următoarea ediție a FOTE, la Trabzon 2011, Daniel Petrică Vasile Rădeanu a cucerit, la sol, primul titlul olimpic european de tineret pentru gimnastica românească masculine.

La ultima ediție, la FOTE Baku 2019, gimnastica românească a cucerit 8 MEDALII – 4 ARGINT, 4 BRONZ

La FOTE Banska Bistrika 2022, România va fi reprezentată în competiția de gimnastică de 6 sportivi - 3 fete - Amalia Alexandra Ghigoarță, Sabrina Alexia Maneca-Voinea, Amalia Ioana Puflea și 3 băieți -Norbert Mihai Marcu, Flavius Sebastian Borca, David Antonio Puicea.

 

Galerie foto