You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene, fără reprezentanți din Rusia și Belarus

La cea de-a 51-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene (EOC) care a avut loc la Skopje, în prezența președintelui CIO Thomas Bach, din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român au participat Mihai Covaliu - președinte COSR, George Boroi - secretar general, Florin Mișcă – secretar general adjunct și Mihaela Mitu – Relații Internaționale.

Președintele EOC Spyros Capralos a confirmat că reprezentanții Comitetelor Naționale Olimpice din Rusia și Belarus nu vor lua parte la Adunarea Generală a EOC în contextul excepțional actual și necesitatea de a proteja funcționarea Adunării Generale, decizia fiind luată de Comitetetul Executiv al EOC.

Președintele Comitetului Olimpic Rus Stanislav Pozdnyakov, a denunțat „încercările sincer absurde ale EOC de a interzice participarea noastră la Adunarea Generală a organizației”.

„Deseori mă refer la EOC ca la o familie cu 50 de copii”, a spus Spyros Capralos, care este și membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

„Ca orice familie mare, rareori suntem complet uniți, dar, în calitate de șef al familiei, încerc să ne țin pe toți împreună. Așadar, dragi prieteni, mă întristează să spun că astăzi la întâlnirea noastră lipsesc doi membri cheie ai familiei. Sunt sigur că ați citit cu toții rezoluția luată cu inima grea de către Comitetul Executiv al EOC cu privire la prezența Rusiei și Belarusului la această Adunare Generală. Contextul de excepție actual, și necesitatea de a proteja buna funcționare a acestei Adunări Generale, a rezultat în această decizie. Mai simplu spus, până pe 26 mai, intenția fusese ca Rusia și Belarus să participe de la distanță. Este clar că, în ciuda acestei decizii a Comitetului Executiv al EOC, a existat, în unele părți, o opoziție puternică față de prezența lor și i-am ascultat pe acești membri.

”Trebuie să subliniez că nu este de competența EOC să suspende membrii. Numai CIO poate lua această măsură. Pentru a proteja integritatea Adunării Generale și pentru a ne asigura că suntem în cvorum astăzi, s-a convenit ca CNO-urile din Rusia și Belarus să nu participe la această întâlnire.

”Trebuie să folosim sportul ca vehicul pentru pace și nediscriminare.Pace prin sport, așa cum au fost preconizate de părinții noștri fondatori. Ne-am confruntat cu o dilemă care amenința dacă această întâlnire ar putea avea loc. Dar permiteți-mi să subliniez în cei mai tari termeni posibili că trebuie menținem acum și în viitor principiile olimpice și să folosim sportul ca vehicul pentru pace și nediscriminare.

”Prin urmare, aceasta este o măsură de protecție excepțională, unică, în timp ce căutăm o cale sustenabilă de a ne conduce afacerile și de a deschide un dialog care va duce la reconciliere și unitate în cadrul familiei sportive europene”.

Președintele EOC a insistat, de asemenea, că sportul ar trebui protejat de „interferența guvernelor” și că „există multă muncă, diplomație în construirea de poduri în lunile și anii următori”.
 

Conform presei din Rusia, Stanislav Pozdnyakov a amenințat că forul olimpic pe care îl conduce va lua „măsuri legale” și a pus sub semnul întrebării „legitimitatea” Adunării Generale.

EOC a urmat recomandările CIO privind excluderea sportivilor din Rusia și Belarus de la edițiile de iarnă și de vară din acest an ale Festivalului Olimpic al Tineretului European.


Gunilla Lindberg, membră în Comiteteul Executiv EOC, din care face parte și Mihai Covaliu, secretar general al Asociației Comitetelor Olimpice Naționale (ANOC), a primit Ordinul de Merit al EOC în deschiderea celei de-a 51-a Adunări Generale a EOC de la Skopje, Macedonia de Nord.

Ordinul de Merit EOC, care a fost creat în 1995, este cea mai înaltă recunoaștere a forului olimpic european. Este acordat persoanelor care au adus contribuții remarcabile în Mișcarea Olimpică prin răspândirea valorilor olimpice și prin promovarea cooperării între Comitetele Naționale Olimpice.

La înmânarea premiului, președintele EOC Spyros Capralos a spus:

„Administrația sportivă a fost întotdeauna lumea ta, mai întâi în Suedia și apoi de peste 30 de ani pe scena internațională. De-a lungul anilor, ai construit o rețea remarcabilă de contacte și ai devenit unul dintre cei mai experimentați și valoroși lideri olimpici. Pentru a recunoaște contribuția remarcabilă la sportul european, sunt încântat să îți ofer Ordinul de Merit al EOC.”


”Este o onoare să primesc cea mai înaltă recunoaștere a Comitetelor Olimpice Europene. EOC a fost o parte cheie a carierei mele și a vieții mele timp de trei decenii și mă simt privilegiată pentru că am avut ocazia să contribui la dezvoltarea sportului european. Vreau să le mulțumesc colegilor și prietenilor mei din toată familia olimpică, care au contribuit la călătoria mea în această lume atât de specială. Va multumesc tuturor!", a spus Gunilla Lindberg.
 

 

Galerie foto