You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Întâlnire olimpică la București

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a organizat vineri întâlnirea de lucru a Grupului Informal al Comitetelor Naționale Olimpice (CNO) din Sudul și Sud-Estul Europei.

La evenimentul care a avut loc la Hotelul Radisson, din București, au participat 27 de reprezentanți din 16 Comitete Naționale Olimpice: Grecia, Polonia, Italia, Austria, Turcia, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Kosovo, Macedonia de Nord, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Ucraina (invitată) și România. 

Au onorat evenimentul 9 președinți ai Comitetelor Naționale Olimpice: Spyros Capralos – Grecia, Andrzej Krasnicki – Polonia, Zsolt Gyulay – Ungaria, Ismet Krasniqi – Kosovo, Dusan Simonovic – Muntenegru, Daniel Dimeski – Macedonia de Nord, Nicolae Juravski – Moldova, Sergei Bubka – Ucraina și Mihai Covaliu – România.

Din partea României, au mai participat la ședința de lucru George Boroi - secretar general și Florin Mișcă - secretar general adjunct.

Întâlnirea s-a bucurat de prezența președintelui Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) Spyros Capralos, membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) și președinte al Comitetului Olimpic din Grecia și a secretarului general EOC, Raffaele Pagnozzi. Coordonatorul acestui Grup Informal și cel care a deschis discuția a fost Andrzej Krasnicki, președintele Comitetului Olimpic din Polonia.  Acesta a menționat prezența în calitate de invitat al lui Sergei Bubka, președinte al Comitetului Olimpic din Ucraina.

Mihai Covaliu, președinte COSR, a mulțumit în calitate de gazdă tuturor celor care au participat la întâlnire și a apreciat solidaritatea lumii olimpice față de Ucraina. ”Suntem mândri că facem parte din acest grup! Am arătat lumii și Europei că suntem alături de sportivii și națiunea ucraineană. Îi mulțumesc lui Sergei Bubka pentru prezența la București!”, a declarat în deschidere Mihai Covaliu.

Spyros Capralos, președintele EOC, a punctat că de la ultima întâlnire a Grupului Informal, Budapesta 2021, s-au desfășurat două ediții de Jocuri Olimpice, Tokyo și Beijing unde peste 40% din medalii au fost câștigate de sportivii europenei. ”Este un semn al forței mișcării olimpice europene! Din păcate, a urmat războiul și victimă este unul dintre noi, Ucraina. Am reacționat imediat și toată lumea este acum lângă Ucraina. Trebuie să fim uniți! Vă mulțumesc tuturor pentru acest lucur!”, și-a deschis discursul președintele EOC.

Agenda sedinței a urmat punctual discuții despre:  Festivalul Olimpic al Tineretului European Banska-Bystrica, din 24-30 iulie 2022 și stadiul organizării Misiunilor Olimpice; Adunarea Generală a EOC, de la Skopje, 10-11 iunie 2022; Participarea Comitetelor Olimpice din Rusia și Belarus la Adunarea Generală EOC; Sprijinul sportivilor ucraineni și a NOC Ucraina; Diverse.

Sergei Bubka, președinte NOC Ucraina, a mulțumit celor prezenți, mișcării olimpice internaționale, special lui Thomas Bach, președintele CIO, pentru suport. ”În acest moment sunt peste 3000 de sportivi ucraineni care se pregătesc în Europa și în lume. Vă mulțumesc tuturor pentru unitate, solidaritate și speranța oferită sportivilor și antrenorilor ucraineni!” a declarat emoționat Sergei Bubka, membru CIO.

La final s-a decis ca următoarele întâlniri ale Grupului informal să aibă loc în Muntenegru și Turcia.

 

Galerie foto