You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Proiectul Sporturi și Jocuri a deschis într-o manieră entuziasmantă Luna Olimpică în București

Râsete de copii, veselie, baloane colorate, sport și bună dispoziție! Așa a arătat în această dimineață terenul de sport al Liceului Teoretic "Dante Aligheri" din Bucureşti, unde peste 400 de copii de la clasele primare din cadrul instituției de învățamânt au participat la proiectul "Sporturi şi Jocuri" lansat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) în prima zi a Lunii Olimpice 2022.

Proiectul, al cărui scop este alfabetizarea copiilor în limbajul sporturilor olimpice, creşterea interesului pentru practicarea activităţii sportive şi promovarea valorilor olimpice în rândul copiilor, a fost întâmpinat cu chiote de bucurie de școlarii  care au participat la 12 ateliere în cadrul cărora au învăţat elemente de bază din 12 discipline sportive: atletism, handbal, tenis, lupte, canotaj, scrimă, schi biatlon, baschet, tenis de masă, tir sportiv, judo şi gimnastică.

Alături de copii și cadre didactice au fost Mihai Covaliu, preşedintele COSR, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet, Cristinel Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă, Florin Pelin, rectorul UNEFS Bucureşti, Marius Urzică, Andreea Chițu, Ana Maria Popescu, campioni olimpici și medaliați mondiali și europeni, care, în joacă, au încercat să le stârnească celor mici interesul pentru sport și competiție.

Campioană olimpică la scrimă Ana-Maria Popescu care, alături de Alina Gherghișan, psiholog COSR, a avut o contribuție majoră în lansarea proiectului "Sporturi şi jocuri", primul la care lucrează de la cooptarea sa în echipa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, s-a declarat mândră de reușita acțiunii.

"Dacă e vorba de copii şi e linişte, sigur e o problemă. Dar acum e bine, e gălăgie, ţine şi vremea cu noi, e totul în regulă şi mă bucur din suflet că am reuşit să lansăm acest proiect  SPORTURI ŞI JOCURI. El este de fapt un opţional de educaţie fizică şi sport dedicat claselor primare şi e inspirat din proiectul SPORTUL SE JOACĂ. Pentru mine, trebuie că recunosc, obiectivul este destul de jos... adică dacă aceşti copii ies din program cu, eu ştiu, diferenţa dintre lupte şi judo, deja suntem pe plus. Eu 25 de ani m-am jucat. E adevărat, m-am lăsat de cel mai frumos joc, dar azi de aici îmi iau energia. Sunt mândră pentru că este primul proiect pentru care am lucrat în echipa Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Totodată e cel mai frumos mod în care puteam să celebrăm începutul LUNII OLIMPICE", a spus Ana-Maria Popescu.

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, a subliniat importanţa sportului în rândul copiilor. ” Puterea exemplului și apropierea această a campionilor pot să inspire și să motiveze copiii să facă sport. Odată descoperită lumea minunată a sportului, disciplinele olimpice, toți vor avea șansa de a alege ce îi atrage cel mai mult, ce li se potrivește și ce vor să practice mai departe. Un copil își poate convinge apoi părintele să îl ducă la sport. Sportul însemană educație și fiecare părinte își dorește acest lucru pentru copilul său. Mă bucur că împreună cu toți campionii am putut să fim alături de acești copii și sper să-i atragem spre sport. Aceste acțiuni vor continua și la alte școli!”, a declarat Mihai Covaliu.

Îmbrăcați în tricouri albe înscripționate ”Olympic Day” și cercurile olimpice, copiii s-au zbenguit și au asaltat cu entuziasmul lor personalitățile sportului românesc. Mihai Covaliu i-a învățat trucuri prin care, în joacă, să-și testeze agilitatea. Cristinel Romanescu i-a îndrumat cum să țină pe paleta micuța minge de celuloid. Carmen Tocală împreună cu Anuța Stoenescu și Anca Șipoș le-au arătat cum să țintească coșul de baschet. Rectorul Florin Pelin le-a stârnit interesul pentru schi la atelierul de schi biatlon, iar Marius Urzică le-a arătat copiilor cât de distractiv poate fi mersul pe o bancă, în chip de bârnă. Distractia a continuat la handbal, tenis, canotaj, atletism sau tir sportiv.

Copiii au primit la final fanioane, diplome, revista ”Magazin Olimpic” și au plecat încântați de ziua minunată petrecută în aer liber, cu râsete și voie bună, promițând că vor reveni cât de curând pe terenul de sport.

Începând de astăzi până pe 23 iunie a.c., Comitetul Olimpic și Sportiv Roman, prin Academia Olimpică Română, va organiza în toată țara o serie de activități sportive, educative și culturale reunite sub titulatura de „Luna Olimpică”, prin intermediul celor 48 de fililale județene ale AOR .

 

Galerie foto