You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Sportul și Valorile Olimpice, promovate de CIO în Senegal, în perspectiva JOT Dakar 2026

Primele inițiative ale Programului de Educație pentru Valori Olimpice (OVEP) au fost organizate pentru a promova Jocurile Olimpice pentru Tineret (JOT) de la Dakar, din 2026.

OVEP, gestionat de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), are ca scop să comunice beneficiile sportului și ale activității fizice. La primele sesiuni de specializare organizate au fost prezenți 60 de participanți de la o varietate de organizații, inclusiv Academia Națională Olimpică din Senegal, Ministerele Sportului, Educației Naționale și Tineretului și Institutul Național de Educație și Sport.

În cadru întâlnirilor programate a se desfășura pe parcursul a două sau trei zile, paricipanții sunt învățați să își dezvolte propriile programe educaționale, absolvenții cursului devenind apoi ambasadori ai olimpismului în cadrul comunității „OVEP Master Trainers” din Senegal.

Un grup de lucru format din reprezentanți ai CIO, ai JOT Dakar 2026, ai orașului Dakar și ai Ministerului Tineretului, Sportului și Educației din Senegal lucrează la un program educațional complet pentru tinerii din Senegal și Africa, ca parte a Jocurilor Olimpice pentru Tineret.

Kirsty Coventry, președintele Comisiei de coordonare a CIO pentru JOT  Dakar 2026, a explicat că inițiativele OVEP au vizat implicarea tinerilor.

„Cu partenerii noștri din Senegal, am selectat activități care îmbină sportul, arta și muzica pentru a intra în legătură cu tinerii în mod specific”, a spus Coventry. „2022 va fi un an foarte important pentru organizatori, cu programe interesante oferite în Dakar și în Senegal”.

Un Certificat Olimpic Civic și Sportiv este oferit în școlile de pe teritoriul Senegalului, unde se fac cursuri care vizează și identificarea voluntarilor pentru Dakar 2026.

Pentru a îmbunătăți accesului tinerilor la sport, în perioada 26-29 mai a acestui an a fost programată Săptămâna Tineretului la care sunt așteptați aproximativ 9.000 de participați.

Jocurile Olimpice pentru Tineret din capitala Senegalului au fost programate inițial pentru 2022, dar au fost amânate cu patru ani, CIO invocând „provocările cu care se confruntă organizația, Comitetele Naționale Olimpice și Federațiile Internaționale” după ce Tokyo 2020 a fost amânată cu 12 luni.

Sportivii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani la 31 decembrie în anul Jocurilor vor fi eligibili să concureze la JOT Dakar 2026 unde în programul initial au fost incluse 28 de sporturi, alte șapte sporturi suplimentare fiind propuse de organizatori.

Sursa foto: Dakar 2026

 

Galerie foto