You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

David Popovici, Vlad Dascălu, Cătălin Chirilă, Burse Olimpice Paris 2024

Trei dintre cei mai valoroși tineri sportivi români David Popovici (înot), Vlad Dascălu (ciclism) și Cătălin Chirilă (canoe) au semnat astăzi la Casa Olimpică din Capitală contractele pentru Bursele Olimpice oferite de Solidaritatea Olimpică, în prezența președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, secretarului general al COSR George Boroi și a reprezentanților celor trei federații naționale: Florin Popescu, vicepreședinte al FR Kaiac-Canoe, Alexandru Ciocan - președintele FR Ciclism și Matei Giurcăneanu – secretarul general al FR Natație și Pentatlon Modern. Cei ”trei muschetari” cum i-a numit Mihai Covaliu vor primi o susținere financiară lunară în valoare de 1500 de dolari până în august 2024.

”Drumul spre Paris a început, dar pandemia a făcut să nu ne dăm seama că de fapt a trecut deja un an din pregătirea acestor Jocuri”, a spus președintele COSR. ”Acum suntem concentraţi pe tot ceea ce înseamnă evaluare, susţinere, pregătire şi solidaritate. COSR prin Comitetul Internațional Olimpic și Solidaritatea Olimpică susţine sportivii, antrenorii şi tot ceea ce înseamnă staff tehnic pentru pregătirea în condiţii optime a participării la Jocurile Olimpice. Mă bucur că azi îi avem aici pe cei trei muschetari David Popovici, Vlad Dascălu, şi Cătălin Chirilă, sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu rezultate foarte bune. David Popovici a fost la o unghie de medalia de bronz, Cătălin Chirilă la un ciot de barcă de medalie, iar Vlad Dascălu a venit foarte tare în primii 7, la o pedală de podium. Sunt trei sportivi în care ne punem încrederea totală, sută la sută şi azi parafăm cu ei acest contract tripartit, între federaţie, sportiv şi COSR. Vă doresc să visaţi la medalia olimpică şi să faceţi tot ce depinde de voi pentru a urca pe podium la Paris”, a conchis Mihai Covaliu.  

Emoționați, cei trei sportivi au mulțumit toturor celor carei îi sprijină și au promis că vor face totul pentru a-și îndeplini visul – acela de a urca pe podiumul olimpic.

”La mine este foarte simplu, ştiu că nu aş fi putut ajunge aici fără oameni care să mă susţină. Mă bucur extrem de tare că am oamenii potriviţi lângă mine. Şi vreau să le mulţumesc că sunt atât de puternic şi că mă susţin în drumul meu către Jocurile de la Paris şi nu numai pentru că avem planuri măreţe”, a spus David Popovici, locul 4 la 200 m şi locul 7 la 100 m la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se pregătește sub îndrumarea antrenorului Adrian Rădulescu

Vlad Dascălu, locul 7 la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, antrenat de Gadepa Paulo De la Fuente, nu s-a sfiit să afirme că la Paris îi dorește săurce cât mai sus pe podium. ”Jocurile de la Tokyo au reprezentat prima mea experienţă... chiar dacă am încheiat pe locul 7, am fost destul de aproape, la câteva secunde. Dar sper ca la Paris să pot lupta pentru o medalie cât mai strălucitoare”, a spus ciclistul în vârstă de 24 de ani.

”La Jocurile Olimpice de la Tokyo am învăţat multe lecţii. Fiind destul de tânăr, participarea de acolo a fost o rampă de lansare foarte bună şi pot promite că voi face tot ce îmi stă în puteri să urc pe o treaptă cât mai înaltă a podiumului olimpic. Acesta este visul meu de când m-am apucat de acest sport şi nu mă împiedică nimic să lupt pentru el”, a mărturisit la rândul său Cătălin Chirilă, locul 5 la Jocurile Olimpice  Tokyo 2020, a cărui pregătire este supravegheată de Florin Popescu.

CIO a mărit bugetul alocat Solidarității Olimpice pentru ciclul olimpic 2021-2024 la 590 milioane de dolari.

Scopul Solidarității Olimpice este de a oferi asistență tuturor Comitetelor Olimpice Naționale pentru programele de dezvoltare a sportivilor, în special a celor care au cele mai mari nevoi în acest sens. programele prioritizează dezvoltarea sportivului, dar și formarea antrenorilor și administratorilor sportivi și promovarea Valorilor Olimpice.

 

Galerie foto