You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Corneliu Ion a primit Colanul de Aur al COSR

Adunarea Generală Ordinară a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de astăzi, prezidată de Mihai Covaliu, președintele COSR, Octavian Morariu, membru CIO pentru România, George Boroi, secretar general al COSR, a fost una cu totul specială. În aplauze la scenă deschisă, unui campion de legendă i-a fost conferit Colanul de Aur al COSR. Corneliu Ion, participant la patru ediții ale JO, campion olimpic la tir, în proba de 25 m pistol viteză, la Moscova în 1980 și medaliat cu argint la Los Angeles 1984, în aceeași probă, a primit cea mai înaltă distincţie a forului olimpic român pentru o viață dedicată sportului.

"Sunt emoţionat de onoarea pe care mi-aţi făcut-o. Am trecut un prag al vieţii, dar consider că mi-am umplut viaţa cu ceea ce am iubit mai mult, sportul. Sper că mi-am făcut în mare măsură datoria faţă de sportul românesc şi că nu am dezamăgit, pentru că poate am avut şi momente mai delicate, aşa cum avem toţi în viaţă. Vă mulţumesc încă o dată pentru onoarea făcută", a spus fostul campion olimpic în faţa membrilor COSR.

"A fost un şoc total pentru că nu ştiam nimic. Sunt fericit, acum mă simt bine, mi-am revenit, pentru că pe moment eram pierdut total. Momentul este copleşitor pentru că acest simbol este o bijuterie a vieţii, a muncii pe care am depus-o", a explicat el ulterior.

"După o viaţă în sport, sentimentele sunt contradictorii. Drama pierderii unei medalii cu record olimpic la Montreal (n.r. – când s-a clasat pe locul 5) m-a afectat profund, dar am recuperat-o încet-încet prin câştigarea altor medalii. Iar medalia de argint de la Los Angeles a fost mai greu de obţinut. În sport e mai uşor să câştigi prima medalie, şi mult mai greu pe următoarele. Dar ăsta este sportul, aşa cum poţi să iei un aur, la fel poţi să termini pe locul 6. Important este să te comporţi demn şi onorabil", a spus Corneliu Ion, care o dată cu aniversarea vârstei de 70 ani a devenit membru de onoare al Adunării Generale a COSR.

"Este un moment solemn, un moment de suflet pentru noi toţi”, a spus preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. ”Noi ne preţuim valorile, pe cei care au adus glorie României. Este foarte important să-i preţuim atunci când îi avem lângă noi şi cât timp sunt lângă noi".

Corneliu Ion a început să practice tirul la 18 ani, în cadrul CSA Steaua Bucureşti, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Corbescu. A activat în cadrul clubului Steaua între 1970 şi 1988.

S-a specializat în proba de pistol viteză unde, în cei peste 20 de ani petrecuţi la lotul naţional al României, a realizat performanţe de excepţie. A egalat recordul mondial, de 598 puncte, în 1977, şi a contribuit la stabilirea unui nou record mondial pe echipe (2.370 puncte) în 1975.

A participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice. La Moscova, în 1980, a devenit campion olimpic la pistol viteză la capătul unui concurs de baraj desfăşurat în trei manşe. În 1976, la Montreal, s-a clasat pe locul 5, iar la Los Angeles, în 1984, a obţinut medalia de argint.

A mai participat la trei Campionate Mondiale (CM) şi cinci Campionate Europene. La CM de la Enschede (Ţările de Jos), din 1974, a obţinut medalia de argint la pistol cu aer comprimat. În întreaga sa carieră a cucerit 12 medalii - patru de aur, şapte de argint şi una de bronz. În 1985, a câştigat titlul de campion european, aceasta fiind ultima sa performanţă importantă, înainte de retragere.

După retragerea din activitatea competiţională, a devenit antrenor la CSA Steaua Bucureşti, din 1989 fiind numit şeful secţiei de tir a clubului militar. A contribuit la pregătirea unor trăgători de excepţie ca Iulian Raicea sau Sorin Babii.

În 1990, a fost ales preşedintele Federaţiei Române de Tir. A fost membru în Biroul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

A primit titlurile de Maestru Emerit al Sportului şi Antrenor Emerit, iar în 2001 i-a fost conferit Ordinul naţional "Pentru merit" în grad de ofiţer. În 2020, a primit titlul de cetăţean al onoare al municipiului Focşani.

Toți cei prezenți în Amfiteatrul din incinta Complexului Olimpic Sydney 2000 din Izvorani au ținut să-i omagieze  pe marii oameni de sport care au părăsit această lume în ultimele luni. La începutul întrunirii, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria legendelor și personalităților sportului românesc: Ana Pascu, Ivan Pațaichin, Alexandru Mogoș Aurel Predescu – nume de referință pentru mișcarea Olimpică din România.

O dată cu încheierea mandatului de membru cu drept de vot în AG, ca urmare a clasamentului realizat după Jocurile Olimpice Tokyo 2020, au primit distincții pentru întreaga activitate – Clubul Sportiv Farul Constanța, Clubul Sportiv Olimpia București, Clubul Sportiv Rapid București, Clubul Sportiv Municipal Onești, Sport Club Municipal Bacău.

Galerie foto