You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

EOC a decis - sportivii din Rusia și Belarus nu vor participa la FOTE Vuokatti 2022

Comitetul Executiv (ComEx) al Comitetelor Olimpice Europene (EOC), din care face parte și Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, s-a reunit din nou în regim de urgență pentru a discuta despre înrăutățirea situației și criza umanitară după invazia Rusiei în Ucraina.

EOC și-a manifestat sprijinul și este solidar cu Ucraina, în spiritul declarațiilor și acțiunilor recomandate de Comitetul Olimpic Internațional (CIO). Prin urmare, după consultarea Comitetului de Organizare Vuokatti 2022 și a tuturor părților interesate relevante și luând act de deciziile recente ale federațiilor internaționale participante, EOC a ajuns la următoarea decizie:

  • Sportivii și oficialii din Rusia și Belarus nu vor mai participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European de Iarnă din 2022 (FOTE) care va avea loc la Vuokatti, Finlanda, în perioada 20-25 martie.

EOC recunoaște că declarația CIO impune măsuri excepționale pentru organizatorii de evenimente care urmează să aibă loc într-un termen foarte scurt. Cu toate acestea, pentru a proteja bunăstarea acestor tineri sportivi, precum și pentru a proteja integritatea evenimentului, EOC consideră că sportivii ruși și belaruși nu ar trebuie să concureze la FOTE Vuokatti în nicio calitate.

EOC ia această decizie cu reticență din cauza vârstei tinere excepționale a sportivilor afectați. Cu toate acestea, după cum a declarat CIO:  „Aceasta este o dilemă care nu poate fi rezolvată”.

EOC continuă să monitorizeze războiul din Ucraina în fiecare oră și va oferi noi actualizări în timp util cu privire la abordarea unificată a deciziilor pe care le pot lua Comitetele Olimpice Naționale Europene în sprijinul sportivilor și poporului din Ucraina.

Urmând linia transmisă de Comitetul Olimpic Internațional și cea a Comitetelor Olimpice Europene, Comitetul Olimpic și Sportiv Român își manifestă sprijinul pentru Comitetul Olimpic din Ucraina, pentru sportivii ucraineni. Astfel, COSR pune la dispoziția acestora baza de pregătire din Complexul Olimpic ”Sydney 2000” din Izvorani.

Galerie foto