You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO recomandă ca sportivii ruși și bieloruși să nu fie primiți în competițiile internaționale

Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) recomandă organizatorilor de competiții sportive să nu permită participarea sportivilor și oficialilor ruși și belarusi la competițiile internaționale.

Membrii Comitetului CIO au discutat din nou despre dilema cu care se confruntă în prezent Mișcarea Olimpică după încălcarea Armistițiului Olimpic de guvernele din Rusia și Belarus.

Mișcarea Olimpică este unită în misiunea sa de a contribui la pace prin sport și de a uni lumea într-o competiție pașnică dincolo de orice dispută politică. Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Cupe Mondiale și multe alte evenimente sportive unesc sportivi din țări aflate în confruntare și uneori chiar în război.

În același timp, Mișcarea Olimpică este unită în convingerile sale de a nu pedepsi sportivii pentru deciziile guvernului lor dacă nu participă activ la acestea. Ne angajăm să organizăm competiții corecte pentru toată lumea, fără nicio discriminare.

Actualul război din Ucraina pune însă Mișcarea Olimpică într-o dilemă. În timp ce sportivii din Rusia și Belarus ar putea continua să participe la evenimente sportive, mulți sportivi din Ucraina sunt împiedicați să facă acest lucru din cauza atacului asupra țării lor. Aceasta este o dilemă care nu poate fi rezolvată. Prin urmare, ComEx a luat astăzi în discuție situația și, cu inima grea, a emis următoarea rezoluție:

Pentru a proteja integritatea competițiilor sportive globale și pentru siguranța tuturor participanților, ComEX al CIO recomandă ca Federațiile Sportive Internaționale și organizatorii de evenimente sportive să nu invite sau să permită participarea sportivilor și oficialilor ruși și belarusi la competițiile internaționale.

Dacă acest lucru nu este posibil în scurt timp din motive organizatorice sau juridice, ComEx CIO îndeamnă cu fermitate Federațiile Sportive Internaționale și organizatorii de evenimente sportive din întreaga lume să facă tot ce le stă în putință pentru a se asigura că niciun sportiv sau oficial sportiv din Rusia sau Belarus nu are voie să ia parte sub numele de Rusia sau Belarus. Cetățenii rusi sau belarusi, fie ca indivizi sau echipe, ar trebui acceptați doar ca sportivi neutri sau echipe neutre. Nu trebuie afișate simboluri, culori, steaguri sau imnuri naționale.

Ori de câte ori, în circumstanțe extreme, chiar și acest lucru nu este posibil cu un preaviz scurt din motive organizaționale sau legale, ComEx CIO lasă organizației relevante să găsească propria cale de a aborda în mod eficient dilema descrisă mai sus.

În acest context, ComEx CIO a luat în considerare, în special, viitoarele Jocuri Paralimpice de iarnă Beijing 2022 și și-a reiterat sprijinul deplin pentru Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) și pentru Jocuri.

ComEx CIO își menține recomandarea urgentă de a nu organiza niciun eveniment sportiv în Rusia sau Belarus, emisă pe 25 februarie 2022.

ComEx CIO, pe baza circumstanțelor excepționale ale situației și având în vedere încălcarea extrem de gravă a armistițiului olimpic și alte încălcări ale Cartei Olimpice de către guvernul rus în trecut, a luat decizia ad-hoc de a retrage Ordinul Olimpic persoanelor care au în prezent o funcție importantă în guvernul Federației Ruse sau în alte poziții de rang înalt legate de guvern, aceste fiind următoarele:

”Domnul Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse (Aur, 2001)

Domnul Dmitri Chernyshenko, viceprim-ministru al Federației Ruse (aur, 2014)

Dl Dmitry Kozak, șef adjunct de personal al Biroului executiv prezidențial (aur, 2014).

ComEx CIO salută și apreciază numeroasele apeluri la pace din partea sportivilor, oficialilor sportivi și membrilor comunității olimpice la nivel mondial. CIO admiră și sprijină în special apelurile la pace ale sportivilor ruși.

ComEx CIO își reafirmă deplina solidaritate cu Comunitatea Olimpică Ucraineană. Ele sunt în inimile și gândurile noastre. Board-ul CIO se angajează să continue și să-și consolideze eforturile pentru asistență umanitară. Prin urmare, conducerea CIO a înființat astăzi un fond de solidaritate.

În acest context, CIO își exprimă recunoștința față de Comitetele Olimpice Naționale (CNO) și Federațiile Sportive Internaționale care susțin deja sportivii ucraineni și familiile acestora.

ComEx al CIO, asistat de grupul operativ al CIO, continuă să monitorizeze îndeaproape situația. Acesta își poate adapta recomandările și măsurile în funcție de evoluțiile viitoare.


Declarația de astăzi a CIO se bazează pe declarațiile CIO făcute pe 24 februarie 2022 și 25 februarie 2022.
CIO reafirmă apelul președintelui Thomas Bach: „Dați o șansă păcii”.

Galerie foto