You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Alexandru Mogoș, un mare om de sport, a părăsit această lume

După o viață dedicată în totalitate sportului, sportivilor și Mișcării Olimpice, a plecat la ceruri Alexandru Mogoș, nea Titi pentru generații întregi, primul secretar general al forului olimpic român după 1989.

Un om deosebit, cu o energie de invidiat și o vastă cultură a sportului, Alexandru Mogoș a avut o contribuție deosebită în dezvoltarea Mișcării Olimpice din România.

ALEXANDRU MOGOŞ s-a născut în Orşova și a terminat Institutul de Cultură Fizică (ICF), iar între 1954 și 1958 a fost lector universitar la Catedra de teoria și metodica educaţiei fizice şi sportului şi la cea de jocuri sportive din ICF.

În anul 1958 a fost inspector general în cadrul Ministerul Învățământului, unde timp de 12 ani a acționat pentru perfecționarea educației fizice, dezvoltarea şi afirmarea sportului şcolar, perfecționarea structurilor organizatorice specifice - şcolile sportive şi liceele cu program sportiv. În anul 1964, a fost cooptat în corpul de control al Ministerului Învățământului.

În perioada 1984-1989, a fost secretar general adjunct al Comitetului Olimpic Român (COR), iar între 1990-1995 a îndeplinit funcția de secretar general al COR. În această perioadă, a făcut parte din colectivele tehnice care au coordonat pregătirea sportivilor români în vederea participării la Jocurile Olimpice.

A fost numit şef de misiune la JO Barcelona 1992 şi Atlanta 1996. A reprezentat și a susținut interesele COR la numeroase reuniuni şi în relațiile cu organismele olimpice şi sportive internaționale.

În perioada 1997-2008, a activat în cadrul CS Dinamo București, în calitate de consilier, contribuind în mod semnificativ, la menținerea acestei structuri organizatorice de elită a sportului românesc pe primele poziții în activitatea competițională internă şi internațională.

A contribuit la elaborarea a numeroase programe de dezvoltare a sportului de performanță, a unor ramuri de sport, a sistemului național de selecție, a unor lucrări privind metodica sportivilor de performanță.
A primit titlul de Profesor Emerit în anul 1968.

A fost decorat cu: Medalia Muncii (1967), Ordinul Muncii Clasa a III-a (1969), Ordinul Meritul Sportiv Clasa a III-a (1976) şi Clasa a II-a (2004), Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002).

Înmormântarea va avea loc mâine, la ora 12:00, la cimitirul Dămăroaia, din București.

Odihnă veșnică!

Galerie foto