You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Flori și îmbrățișări la revenirea în țară de la Beijing 2022 a sportivilor din loturile de biatlon și schi fond

Emoția și bucuria de a fi din nou acasă au fost sentimentele care i-aucopleșit pe componenții TEAM ROMANIA care au revenit astăzi în țară de la Jocurile Olimpice Beijing 2022.  Întâmpinați cu flori de reprezentanții Comitetului Olimic și Sportiv Român,  atât sportivii din loturile de schi fond și biatlon cât și conducătprii COSR, care au sosit pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, au răspuns întrebărilor ziariștilor prezenți în aerogară.

Președintele COSR Mihai Covaliu s-a declarat nemulțumit de rezultatele obținute la Bijing 2022. "Nu putem fi mulţumiţi, au fost probe în care rezultatele au fost chiar dezamăgitoare”, a spus Mihai Covaliu. ”Asta în condiţiile în care la Jocurile Olimpice te pregăteşti să obţii cea mai bună performanţă a ta. Au fost rezultate mai slabe decât în calificări şi asta înseamnă că persoanele care s-au ocupat de pregătirea sportivilor nu au pregătit foarte bine această ediţie a Jocurilor Olimpice. Vorbim de sutimi de secundă, zecimi de secundă în lupta pentru medalii şi noi am venit la una, două, trei secunde. Deja sunt timpi foarte mari care pot fi recuperaţi foarte greu. E vorba de foarte multă muncă în spate, sunt lucruri extrem de importante de care trebuie să se ţină seama, vorbim apoi de selecţie, de obiective. După cum ştiţi, federaţiile şi-au asumat ca obiectiv pentru aceste jocuri olimpice o medalie şi două locuri în top 10. S-a obţinut doar o clasare pe locul 9, la sanie, pe echipe, şi asta spune multe. Trebuie să fim mai atenţi atunci când ne evaluăm şansele. Pentru a stabili nişte obiective să vedem cu cine, cu ce sportivi, cu ce antrenori, cu ce tehnicieni. Nu este posibil să vii la Jocurile Olimpice şi să spui că ai pregătit ceva şi de fapt rezultatele de aici să te surprindă în mod neplăcut", a declarat Covaliu la Aeroportul ''Henri Coandă''.

Mihai Covaliu a afirmat că în viitor Comitetele Olimpice Naţionale din România şi Norvegia vor începe o colaborare.

"Deja am vorbit cu colega mea din Comitetul Executiv de la Comitetul Olimpic European, preşedinta comitetului olimpic din Norvegia, să începem o colaborare pentru că trebuie să învăţăm de la cei mai buni. Trebuie să muncim mult mai mult şi să ne evaluăm corect şansele în momentul în care stabilim obiective. Mai ales că aici e vorba de sutimi de secundă. Norvegia obţinut 37 de medalii, dintre care 16 de aur. Eu cred că putem învăţa de la biatlon până la sărituri, în multe discipline. Avem de învăţat de la nemţi, care sunt regi. Rămâne de stabilit cu federaţiile de la noi din România această colaborare. Bobul s-a pregătit în Germania şi de aia spun că nu este normal să te pregăteşti cu echipa Germaniei, să ai condiţii bune, să ai acelaşi număr de coborâri, iar la Jocurile Olimpice să vină la nişte timpi pe care nici măcar ei nu şi-i pot explica", a mai spus Mihai Covaliu.

O altă schimbare ar putea veni şi în componenţa staff-urilor tehnice ale echipelor olimpice, a mai spus Mihai Covaliu: "Sunt sportivi tineri, care au participat acum la prima ediţie, care îşi doresc, dar important este cu cine pot face rezultate. Pentru că un rol foarte important îl joacă antrenorul şi staff-ul tehnic. Ne vom concentra mult mai mult pe acest domeniu, pe acest segment. Ştim că antrenorul este foarte important în toată această economie a unei strategii pentru calificare şi pentru a-ţi îndeplini obiectivul. Vom face schimbări şi vor fi decizii astfel încât să reuşim timpi mai buni care să ne apropiem de medalii".

El s-a arătat impresionat de infrastructura pusă la dispoziţie de organizatori, dar şi de condiţiile meteo nefavorabile din China.

"În primul şi în primul rând bazele sportive, infrastructura pentru această ediţie a Jocurilor Olimpice a fost una de excepţie, organizarea, având în vedere că s-a desfăşurat în condiţii cu totul speciale. Au fost şi temperaturi de minus 35 de grade, deci foarte frig sus la munte. Iar acolo unde s-au ţinut competiţiile de bob şi sanie au fost minus 10 grade. Sportivii au concurat în condiţii dificile din punct de vedere atmosferic, dar aici s-a văzut şi s-a făcut practic departajarea, între cine a rezistat şi cine s-a pregătit mai bine. Vremea nu poate fi o justificare, condiţiile au fost aceleaşi pentru toată lumea. Şi tocmai aici se face departajarea, pe fiecare detaliu, cine rezistă şi cine nu rezistă", a mai spus Mihai Covaliu.

Cel mai bun rezultat al României la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing a fost locul 9 ocupat în proba de ştafetă sanie de Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu și tandemul Marian Gîtlan/Darius Şerban.
În clasament au urmat Andreea Grecu - locul 12 la monobob, echipajul de bob-4 masculin format din Mihai Tentea, Raul Dobre, Ciprian Daroczi, Cristian Radu)- locul 13,  şi perechea Marian Gîtlan/Darius Şerban locul 14 în proba de dublu la sanie.

Galerie foto