You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Ștafeta Flacării Olimpice Beijing 2022 a fost reluată cu două zile înainte de startul competiției

Flacăra Olimpică Beijing 2022 și-a reînceput călătoria spre Cuibul de pasăre - Stadionul Național din Beijing, unde va ajunge vineri, pentru ceremonia de deschidere a competiției.

Hang Zheng, vicepremierul Consiliului de Stat şi şeful Comitetului de coordonare al Jocurilor Olimpice, a aprins Torța Olimpică, preluând Flacăra dintr-un recipient în formă de „zun”, un vas tradiţional chinezesc pentru păstrarea vinului. Zheng i-a înmânat apoi Torța fostei vedete a sportului chinez Luo Zhihuan, primul campion mondial al Chinei la patinaj viteză, în 1963. La acea vreme, China nu făcea parte din Mișcarea Olimpică, iar la Mondialele din 1963 Luo a stabilit un record al lumii și a câștigat aurul în proba masculină de 1500 m.

„Astăzi, visul meu a devenit realitate, deoarece am purtat Flacăra Olimpică ca reprezentant al primei generații de sportivi de iarnă chinezi”, a spus Luo, acum în vârstă de 80 de ani. „Regret că nu am putut să particip la Jocurile Olimpice de iarnă când eram la apogeu ca sportiv”.

Aproximativ 300 de persoane au avut permisiunea să urmărească startul Ștafetei, inclusiv sportivi, studenți, voluntari și rezidenți locali.

„Credem că Flacăra Olimpică ne va aduce încredere, căldură, speranță și va risipi întunericul pandemiei”, a spus Cai Qi, președintele Beijing 2022,.

„Mesajul atemporal pe care Flacăra Olimpică îl va trimite din China către lume este că vom merge mai repede, vom putea ținti mai sus și vom putea deveni mai puternici, doar dacă rămânem împreună”, a declarat Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic.

În prima parte a zilei, 132 de persoane au purtat Torța în jurul Parcului Pădurea Olimpic din Beijing pe o distanță de aproximativ 10 km, iar după-amiază, 436 de purtători ai Flăcării au alergat prin Parcul Olimpic de Iarnă din Beijing și Parcul Shougang.

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost predarea Ștafetei sub apă între un robot amfibie și un robot „variabil” subacvatic.

„A fost posibil să vedem scena magică a Flăcării care arde în apă, dar și să apreciem conceptul verde al proiectantului Torței”, au spus oficialii Ștafetei.

Ştafeta va continua încă două zile şi se îndreaptă spre munţii la Zhangjiakou pentru următoarea fază.

Sursa foto: Beijing 2022

Galerie foto