You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Lupta contra criminalității, extinsă printr-un nou acord CIO - UNODC

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și-au extins Memorandum-ul de Înțelegere (MoU) privind combaterea corupției și criminalității în sport cu un nou amendament legat de prevenirea criminalității în rândul tinerilor.

Noul acord, confirmat la cea de-a patra ediție a Forumului Internațional pentru Integritatea Sportului, găzduit de sediul CIO din Lausanne, a fost semnat de președintele CIO Thomas Bach și Ghada Waly, directorul executiv al UNODC.

„CIO este o organizație bazată pe valori. Prin urmare, avem datoria să menținem buna guvernare și integritatea”, a spus președintele CIO. „Acest memorandum de înțelegere va consolida foarte mult cooperarea dintre CIO și UNODC. Vom coopera într-o serie de domenii diferite, în special în ceea ce privește consolidarea capacităților, programele de formare și evenimentele de sensibilizare care vizează combaterea corupției și criminalității în sport. În plus, colaborăm la prevenirea manipulării competițiilor sportive. Prin cooperarea extinsă, vom folosi sportul ca instrument de prevenire a criminalității, violenței și consumului de droguri în rândul tinerilor”, a spus Thomas Bach.

„Semnarea noului acord este foarte importantă pentru că vine să completeze și să ajute dezvoltarea parteneriatului nostru în curs”, spuse Waly. „Recuperarea sportului după pandemia de COVID-19 trebuie să aibă loc cu integritate, mai ales că s-a schimbat natura activității criminale în sport. S-au intensificat traficul de droguri și dar și  exploatarea femeilor și copiilor.  În plus, multe diferite activități criminale au loc în lumea virtuală, din cauza pandemiei criminalitatea cibernetică fiind în creștere.

„Vom continua să educăm oamenii luptând și abordând activitățile criminale și corupte din sport, arătând cum acestea au loc și cum să le investigăm și să schimbăm legislația pentru a le face față”, a punctat directorul executiv al UNODC

Noul Memorandum de Înțelegere va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2025.

La Forum au participat peste 500 de părți interesate reprezentând Mișcarea Olimpică, agenții interguvernamentale, guverne, industria pariurilor, precum și reprezentanți ai celor patru organizații interguvernamentale specializate în combaterea corupției: UNODC, Consiliul Europei, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Interpol.

Galerie foto