You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

COSR, la Adunarea Generală ANOC din Creta

Familia Olimpică s-a reunit în Creta pentru a XXV-a Adunare Generală a Asociației Comitetelor Olimpice Naționale (ANOC). Din partea COSR participă la evenimentul programat pe parcursul a două zile, 24-25 octombrie, secretarul general Geroge Boroi și secretarul general adjunct Florin Mișcă. 148 de Comitete Olimpice Naționale (NOC) au reprezentanți la Adunarea Generală, alte 57 având prezență online.
 
S-au alăturat evenimentului reprezentanți ai Comitetului Olimpic Internațional, în frunte cu președintele Thomas Bach, ai Federațiilor Internaționale (IF) și ai altor părți olimpice interesate.
Consiliul Executiv al ANOC s-a reunit pentru a discuta o serie de rapoarte și inițiative importante înainte de prima Adunare Generală ANOC neutră în materie de carbon.
 
Au deschis lucrările Adunării Generale, președintele interimar ANOC Robin Mitchell și președintele CIO, Thomas Bach, precum și gazda evenimentului, președintele Comitetului Olimpic Elen Spyros Capralos.
 
„Nu există nicio îndoială că pandemia ne-a schimbat lumea. Dar ne-a încurajat pe toți să facem un pas înapoi și să evaluăm modul în care am putea să ne îmbunătățim și să evoluăm în noul nostru mediu. La ANOC am profitat de ocazie pentru a ne revizui rolul în vederea asigurării faptului că am furnizat cel mai bun serviciu NOC-urilor. Astăzi am văzut rezultatul acestui lucru cu câteva rapoarte și inițiative excelente prezentate. ” a punctat președintele interimar Robin Mitchell.
 
Președintele CIO Thomas Bach a recunoscut: „Am avut și noi îndoieli, am avut și nopți nedormite, a trebuit să ne adaptăm strategia și acțiunile zi de zi. Am cântărit toți situația. Dar nu am putut împărtăși toate îndoielile și întrebările, nu le-am putut împărtăși cu voi sau cu celelalte părți interesate. Pentru că vremurile erau atât de nesigure. Nu am putut adăuga combustibil la acest foc. Aceasta ar fi devenit o profeție auto-împlinită. Acest lucru ar fi putut duce la prăbușirea Jocurilor ”.
 
Președintele CIO a subliniat contribuția neprețuită și solidaritatea NOC-urilor pentru Jocuri și a spus: ”Am reusit. Am făcut-o pentru sportivi și am făcut-o împreună. Aș dori să mulțumesc tuturor pentru contribuția la succesul copleșitor al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. Fără hotărârea dumneavoastră aceste Jocuri Olimpice nu s-ar fi întâmplat. Sau cel puțin, nu s-ar fi întâmplat într-un mod atât de reușit și sigur”, a declarat președintele Bach la prima întâlnire a Adunării Generale a ANOC de la începutul pandemiei, în martie 2020.
 
„În cele din urmă am fost recompensați pentru toate eforturile depuse pentru a depăși toată această incertitudine, deoarece aceste Jocuri Olimpice au avut un succes copleșitor în multe privințe.” Thomas Bach a explicat că Jocurile Olimpice Tokyo 2020 au arătat „că putem da speranță, putem oferi solidaritate oamenilor. Și tocmai la asta tânjea lumea.”
Tokyo 2020 au fost cele mai urmărite Jocurile Olimpice din istorie, arată cifrele preliminare. De asemenea, 93 de NOC-uri, mai mult ca niciodată, au câștigat medalii olimpice.
 
„Acest lucru a fost posibil doar datorită solidarităţii de care ne bucurăm în cadrul Mişcării Olimpice”, a spus Thomas Bach. Peste 1.800 de sportivi au fost sprijiniți de programul CIO Solidaritatea Olimpică în pregătirea lor pentru Jocurile de la Tokyo. Nu toți au ajuns la Jocuri, dar toți au avut șansa de a concura într-un mod corect. Treizeci dintre ei au câștigat o medalie de aur, 36 o medalie de argint și 47 o medalie de bronz. În plus, au câștigat 185 de diplome. Thomas Bach a spus: „Ce poveste de succes a acestei Solidarități Olimpice. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați.”
În timpul primei zile pline de puncte importante de pe ordinea de zi, Adunarea Generală a aprobat Planul Strategic ANOC 2021-2024 care stabilește patru piloni strategici cheie pentru organizație – cooperare, dezvoltare, reprezentare și evenimente. Toate activitățile ANOC de sprijinire a NOC se vor încadra în acești piloni. Adunarea Generală a aprobat, de asemenea, amendamente la Constituția ANOC, inclusiv permiterea ca viitoarele Adunări Generale să aibă loc virtual și asigurarea unei reprezentări feminine de 30% în Consiliul Executiv al ANOC.
 
Grupul de lucru pentru evenimente ANOC a furnizat o actualizare a procesului de licitație pentru Jocurile ANOC World Beach și a confirmat că au fost mandatate de Consiliul Executiv să progreseze cu oferta Indoneziei de a găzdui ediția 2023 a Jocurilor. O decizie finală va fi luată înainte de sfârșitul anului.
 
Comisia de marketing ANOC a prezentat o actualizare cu privire la munca pe care membrii săi au făcut-o pentru a ajuta NOC-urile să-și îmbunătățească performanța în rețelele sociale.
 
Tot în Creta, aseară au fost decernate Premiile ANOC 2021, cele care onorează cei mai buni sportivi de la JO Tokyo 2020.
Sportivii care au strălucit la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 au fost onorați pentru performanțele lor inspiratoare. Au primit premii cei mai buni sportivi, feminin și masculin, precum și cele mai bune echipe feminine și masculine din sporturile de echipă. În plus, au fost introduse categorii de premii feminine și masculine pentru cel mai bun eveniment multisport, care recunoaște performanțe colective remarcabile ale mai multor atleți în sporturi care pot fi practicate și individual. În cele din urmă, au existat premii pentru unele Comitete Olimpice Naționale de la Tokyo 2020 și pentru contribuția individuală la Mișcarea Olimpică.
 
Câștigătorii Premiilor ANOC pentru 2021 sunt:
• Cel mai bun eveniment feminin cu mai mulți sportivi: echipa de spadă a Estoniei
• Cel mai bun eveniment masculin cu mai mulți sportivi: echipa de ciclism(urmărire) a Italiei
• Cea mai bună echipă feminină: echipa de rugby în 7 a Noii Zeelande
• Cea mai bună echipă masculină: echipa de baseball a Japoniei
• Cea mai bună sportivă : Maggie Mac Neil, înot
• Cel mai bun sportiv: Eliud Kipchoge, atletism
• Performanță remarcabilă: Mijaín López, atletism
• Performanță remarcabilă NOC: Comitetul Olimpic Japonez
• Contribuția la Mișcarea Olimpică: John Coates
 
Premiile ANOC au fost create pentru a arăta aprecierea Comitetelor Olimpice Naționale și a sportivilor lor pentru devotamentul față de Mișcarea Olimpică și pentru promovarea valorilor olimpice pe tot parcursul anului. În timpul ceremoniei, au fost oferite diplome NOC-urilor care au avut momente sportive istorice la Tokyo 2020.
 
Diploma ANOC pentru NOC au primit:
• Asociația Olimpică Bermuda - Triatleta Flora Duffy a devenit campioană olimpică, făcând astfel Bermuda cea mai mică țară( ca număr al populații) care a câștigat o medalie de aur.
• Comitetul Olimpic Filipinez – Halterofila Hidilyn Diaz a făcut istorie câștigând la categoria feminină de 55 kg și a devenind prima medaliată cu aur olimpic din Filipine.
• Comitetul Olimpic Qatar - Fares Elbakh a câștigat primul aur olimpic al țării sale la Tokyo 2020 și, la scurt timp, săritorul în înălțime Mutaz Essa Barshim a luat al doilea aur al Qatarului în ceea ce a fost unul dintre cele mai memorabile momente ale Tokyo 2020, întrucât a împărțit medalia de aur cu Italianul Gianmarco Tamberi.
• Comitetul Național Olimpic Burkina Faso – Hugues Fabrice Zango a devenit primul medaliat olimpic cu bronz al țării, obținând locul trei la triplusalt.
• Comitetul Național Olimpic din San Marino – Au fost un Jocuri remarcabile pentru San Marino, cu o medalie de argint și 2 de bronz.
• Comitetul Național Olimpic al Turkmenistanului – La Tokyo 2020 Turkmenistanul a câștigat prima sa medalie olimpică, Polina Guryeva a luat argint la haltere, 59 kg.
 
Pe lângă premiile ANOC, Comitetul Olimpic Elen a dedicat un premiu celui mai bun sportiv grec de la Tokyo 2020. Ministrul adjunct al sportului grec Lefteris Avgenakis i-a înmânat premiul campionului de la săritura în lungime, Miltiadis Tentoglou.
 
Ceremonia de premiere a fost prezentată în direct de televiziunea națională a Greciei, ERT. Evenimentul a fost transmis în direct pe canalul YouTube ANOC, astfel întreaga lume sportivă s-a putut bucura de un amestec captivant între sport și cultură.
 
ANOC a colaborat cu One Tree Planted, o organizație caritabilă care urmărește să ajute la eforturile de reîmpădurire la nivel mondial și va planta un copac pentru fiecare delegat de pe cele cinci continente. Separat, în Grecia, ANOC a susținut inițiativa „Oloi Mazi Boroume” (Împreună putem), care se va concretiza în plantarea a 5.000 de copaci la Atena pe 31 octombrie. În plus față de proiectele de plantare a copacilor, ANOC a achiziționat credite de carbon de la furnizorul principal de servicii pe piața carbonului First Climate, pentru a se asigura că Adunarea Generală atinge neutralitatea carbonului. ANOC este semnatar al Cadrului ONU pentru sport pentru acțiune climatică.
 
Secretarul general al ANOC, Gunilla Lindberg, a spus:
„ Încurajăm toate NOC-urile să contribuie la un viitor sportiv mai ecologic, în conformitate cu Agenda Olimpică 2020+5 și, prin urmare, trebuie să facem același lucru. Suntem încântați să găzduim prima noastră Adunare Generală neutră în materie de carbon și vom continua să acordăm prioritate inițiativelor de sustenabilitate în anii critici care vor urma.”
Președintele CIO a reamintit, de asemenea, reprezentanților NOC, pentru prima dată, testele și sancțiunile antidoping au fost complet independente de CIO. Testarea a fost în mâinile Agenției Internaționale de Testare (ITA) și sancțiunile în responsabilitatea Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS). „Acest lucru sa dovedit a fi un mare succes”, a spus Thomas Bach, care a cerut NOC-urilor, Asociațiilor Continentale ale NOC-urilor și altor organizatori de evenimente, să urmeze acest exemplu.
 
Privind spre Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022, președintele CIO Thomas Bach a declarat:
„Pregătirile merg foarte bine. Locurile sunt gata. Evenimentele de testare sunt în desfășurare, iar răspunsurile pe care le-am primit până acum de la sportivii participanți și de la NOC sunt bune. Toată lumea este încântată de calitatea locurilor, de calitatea organizatprică. Și sunt, de asemenea, impresionați de cât de serioși sunt partenerii și prietenii noștri chinezi care luptă împotriva coronavirusului.”
Thomas Bach a mulțumit, de asemenea, NOC-urilor pentru sprijinul acordat la evacuarea a 300 de membri ai Comunității Olimpice din Afganistan,acțiune care este coordonată de Comitetul Olimpic Internațional. „Cu asistența multor Federații Internaționale și a dumneavoastră, NOC, ar putea fi furnizate o serie de vize umanitare membrilor comunității olimpice.”
Dar efortul trebuie să continue, a subliniat președintele CIO:
„Există încă mulți membri ai comunității olimpice din Afganistan în pericol. Trebuie și vom continua să-i ajutăm.” Pentru a face acest lucru, este nevoie de sprijinul guvernelor. CNO-urile ar trebui să continue să lucreze pentru a obține un astfel de sprijin din partea guvernelor lor pentru membrii comunității olimpice din Afganistan. Există două sarcini: scoaterea membrilor Comunității Olimpice din țară și obținerea de vize umanitare pentru aceștia.
 
În plus, președintele CIO s-a adresat lumii post-coronavirus în discursul său.
„Trebuie să ne consolidăm eforturile de a contribui ca un factor important pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.” El a prezentat Adunării Generale a ANOC strategia Olympism 365, care a fost adoptată de Comitetul Executiv al CIO săptămâna trecută.
 
Thomas Bach a cerut, de asemenea, să fie respectată neutralitatea politică a Jocurilor Olimpice și a Mișcării Olimpice și să se apere această poziție:
„Putem fi solidari doar dacă nu ne respectăm reciproc sau nu ne sancționăm reciproc, ci dacă ne ajutam reciproc. Și nu putem decât să aducem pe toți în această lume, nu putem îndeplini misiunea de unificare a Jocurilor Olimpice decât dacă nu luăm o poziție politică, pentru care nu avem mandat. În schimb, conducem prin exemplu: demonstrăm că la Jocurile Olimpice suntem cu toții egali, trăim cu toții în solidaritate și vrem să dăm un exemplu lumii, cum ar putea arăta viața, dacă am trăi împreună în solidaritate."
 
Încheindu-și discursul, Thomas Bach a anunțat că CIO își va reduce emisiile de gaze cu efect de seră directe și indirecte cu 50% până în 2030, ca parte a angajamentului său de a combate schimbările climatice. Prin această decizie, CIO își crește nivelul de ambiție față de un angajament anterior care a stabilit o reducere de 45% în aceeași perioadă de timp, în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. El a îndemnat toate celelalte organizații sportive să urmeze exemplul.
 

 

Galerie foto