You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

A fost semnat Armistițiul Olimpic pentru Beijing 2022

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Thomas Bach și Katerina Sakellaropoulou, președintele Greciei, au semnat  Armistițiul Olimpic pentru Jocurile Olimpice Beijing 2022, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Muzeul de Istorie a Jocurilor Olimpice antice. Liderilor Mișcării Olimpice și Republicii Elene li s-au alăturat primarii Olimpiei, Ilidei și Spartei, membrii Comitetului Executiv al CIO și alți oficiali sportivi de frunte.

Prin Armistițiul Olimpic sau "Ekecheiria" se solicită " aruncarea armelor și încetarea tuturor ostilităților din întreaga lume, astfel încât oamenilor să li se ofere pacea și șansa reconcilierii".

„Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing și a aprinderii Flăcării Olimpice și ținând cont de ceea ce ni s-a transmis din literele grecești antice, noi primarii subsemnați, inspirați de venerații noștri părinți, reînnoim simbolic și declarăm tuturor lumea acordul sacru al antichității, Armistițiul Olimpic", au declarat cei trei edili.

Armistițiul a fost încheiat încă din antichitate la Jocurile Olimpice, pentru a permite cetățenilor statelor în luptă să se reunească și să concureze în pace.

„Încetarea focului dintre orașele grecești cunoscută încă din secolul al VIII-lea î.Hr. ca Armistițiu Olimpic nu constituie doar o afirmare a virtuților lumii și civilizației antice grecești, ci lasă o moștenire pentru generațiile viitoare. Prin restabilirea acestei nobile idei înainte de ceremonia de aprindere a Flăcării a Jocurilor de la Beijing 2022, facem încă o dată promisiunea de a fi fideli valorilor păcii, prieteniei și solidarității între popoare”, a spus Sakellaropoulou.

„Cu toții sperăm și dorim ca conținutul acestei declarații, cu ajutorul Națiunilor Unite, să poată fi pus într-o bună zi în practică la scară globală”.

În urma conflictului balcanic de la începutul anilor nouăzeci, Armistițiul a fost cerut în mod oficial de președintele CIO de atunci Juan Antonio Samaranch, iar acum a devenit o tradiție ca președintele CIO să viziteze Organizația Națiunilor Unite pentru a solicita o rezoluție oficială înainte de fiecare ediție a Jocurilor Olimpice.

În mod normal, Armistițiul Olimpic este în vigoare pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice și Paralimpice.

Galerie foto