You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Președintele COSR, la reuniunea Comitetului Executiv EOC

A doua ședință a membrilor Comitetului Executiv din cadrul Comitetelor Olimpice Europene (EOC) a avut loc, ieri, la sediul Comitetului Olimpic Național Italian (CONI), din Roma.

A fost prima ședință completă după alegerile din luna iunie a forului de conducere din EOC din care face parte și președintele COSR Mihai Covaliu. Ședința a fost condusă de președintele Comitetelor Olimpice Europene (EOC) Spyros Capralos.

Deschizând ședința, președintele Capralos le-a amintit membrilor de datoria importantă pe care cei din Comitetul Executiv o au ca lideri ai Mișcării Olimpice din Europa.

„Suntem o echipă nouă și trebuie să învățăm împreună să fim eficienți pentru a continua activitatea EOC în interesul sportului de pe continentul nostru”, a spus acesta.

„Sunt foarte mândru de toată munca pe care o fac Comitetele Olimpice Naționale din Europa. În următorii patru ani, trebuie să continuăm sprijinul pentru activități și să trecem la următoarea fază și implementarea Agendei Strategice 2030. Este clar, dacă ne uităm la Jocurile Olimpice de la Tokyo și la succesul sportivilor noștri europeni, direcția pe care o luăm ca organizație și, în special, cu Jocurile Europene, începe să aibă un efect pozitiv”.

La întâlnire s-au alăturat președintele CONI Giovanni Malagò și președintele Asociației Federațiilor Internaționale Olimpice de Vară (ASOIF) Francesco Ricci Bitti care au salutat amândoi ComEx-ul de la Roma. Ricci Bitti a profitat de ocazie pentru a prezenta o scurtă istorie a Asociației Comitetelor Olimpice Naționale (ANOC) și a importanței sportului în Italia.

Întâlnirea a prezentat actualizări cu privire la Jocurile Europene Cracovia-Malopolska 2023, viitoarea Adunare a Comisiei Sportivilor EOC din 2021 și Seminarul EOC, sprijinul viitor pentru Jocurile Statelor Mici din Europa (GSSE), rolul comisiilor EOC, precum și următoarea faza a Agendei Strategice 2030.

Președintele Comisiei de Coordonare a Jocurilor Europene din 2023 Hasan Arat a prezentat un raport detaliat cu privire la pregătirile pentru eveniment și a subliniat sprijinul acordat de ATOS și EBU. Cu 23 de sporturi deja incluse în program, s-a confirmat că toate sporturile olimpice vor oferi oportunități de calificare pentru Jocurile Olimpice din anul următor, Paris 2024.

În plus față de raportul privind activitățile de la sediului central al EOC din Roma, secretarul general al EOC, Raffaele Pagnozzi, a prezentat ComEx-ului programul complet pentru viitorul Seminar EOC – al 41-lea, din Samorin, Slovacia, programat să aibă loc timp de două zile, în perioada 25-26 Noiembrie.

Formatul, mai relaxat, se va concentra pe mai multe sesiuni interactive. Pe agenda provizorie sunt sesiunile despre sportul într-o eră digitală, evenimentele sportive EOC, Agenda strategică 2030, modul în care CNO-urile pot accesa finanțarea UE și beneficiile sportului durabil. Cel de-al 10-lea Premiu Piotr Nurowski pentru cel mai bun tânăr sportiv european (ediția de vară) va fi, de asemenea, acordat la Seminar.

În ceea ce privește viitorul comisiilor și grupurilor de lucru EOC, ComEx a primit o propunere de revizuire pentru a se asigura că aceste grupuri continuă să fie adecvate scopului. Planul inițial include crearea a trei grupuri de lucru care să acopere Agenda Strategică 2030, strategia de găzduire a Jocurilor Europene 2027 și un grup care să exploreze posibilitatea unor Jocuri Europene de Iarnă. Propunerile pentru grupuri de lucru și comisii vor fi prezentate la următoarea reuniune ComEx, după o perioadă de consultare.

În urma constatărilor raportului din prima fază a Agendei Strategice 2030, care a fost prezentat Adunării Generale în iunie, mandatul a fost dat noului Comitet Executiv și unui Grup de lucru condus de Djordje Visacki, pentru a lucra la următoarea fază a proiectului . Actualizări privind progresul și foaia de parcurs vor fi date CNO-uri, în timpul Seminarului 41.

A șasea Adunare a Comisiei Sportivilor Europeni va avea loc la Dubrovnik, Croația, în 2 octombrie, iar președintele Comisiei EOC pentru Sportivi, Gerd Kanter, a prezentat un scurt rezumat al activităților și provocărilor pe care Comisia le-a abordat în ultimii patru ani. El a continuat să introducă Agenda Adunării, cu noile alegeri pentru Comisiei pentru Sportivi Europeni 2021-2025 și a încurajat o implicare mai activă a noii comisii. Lista candidaților și alte informații pot fi găsite aici: https://www.eurolympic.org/eoc-announces-list-of.../

Comitetul Executiv al EOC a profitat de ocazie pentru felicitarea fostului președinte al Comisiei Sportivilor EOC, Jean-Michel Saive, care a fost ales pe 10 septembrie președinte al Comitetului Olimpic Național al Belgiei.

Trezorierul EOC Peter Mennel a prezentat bugetul EOC revizuit, numirea unui comitet de audit pentru perioada 2021-2025 și alocarea surplusului de subvenție Solidaritate Olimpică 2017-2020.

Membrii ComEx au primit o imagine de ansamblu statistică a rezultatelor europene de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Rezultatele au evidențiat cât de puternică a fost Europa la Jocurile Olimpice. Laudele au fost aduse Comitetului Internațional Olimpic (CIO) și organizatorilor japonezi pentru eforturile de a organiza un eveniment extraordinar în condiții atât de dificile.

În cele din urmă, membrii au primit actualizări cu privire la Festivalurile Olimpice Europene de Tineret (FOTE), aspectele legate de Uniunea Europeană, inclusiv o propunere de semnare a unui acord comun între EOC și Comisia UE pentru o colaborare mai strânsă și cele mai recente evoluții ANOC.

Următoarea întâlnire a Comitetului Executiv EOC este programată pentru 24 noiembrie la Samorin, Slovacia, în ajunul celui de-al 41-lea Seminar EOC.

Galerie foto