You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Comitetul Olimpic nord-coreean, suspendat de CIO

Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) a decis să suspende Comitetul Olimpic al Republicii Populare Democrate Coreene (NOC PRK) până la sfârșitul anului 2022, ca urmare a deciziei unilaterale a acestuia de a nu participa la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
Reunit la Lausanne săptămâna trecută, Comitetul Executiv CIO a decis că suspendarea NOC PRK are următoarele consecințe:

• Sprijinul financiar din partea CIO va fi definitiv pierdut având în vedere că NOC PRK nu a contribuit la succesul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 .

• NOC PRK nu va avea dreptul să beneficieze de niciun fel de asistență sau program din partea CIO în perioada suspendării.

• În cazul în care orice sportiv/(i) din NOC PRK se califică la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 prin procesul de calificare în vigoare, CIO va lua o decizie adecvată în timp util pentru sportivul/sportivii în cauză.


CIO își rezervă dreptul de a reconsidera durata suspendării la discreția sa.

NOC PRK a fost singurul Comitet Olimpic Național care nu a participat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
 

Prin diferitele comunicări și discuții purtate între CIO și NOC PRK în lunile premergătoare Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, CIO a oferit asigurări pentru organizarea unor Jocuri sigure și a oferit propuneri constructive pentru a găsi o soluție adecvată și personalizată până ultimul minut (inclusiv furnizarea de vaccinuri), care au fost respinse în mod sistematic de către NOC PRK.

Pe tot parcursul procesului, NOC PRK a primit o oportunitate echitabilă de a fi ascultat și a primit avertismente foarte clare cu privire la consecințele poziției sale și la faptul că orice încălcare a Cartei Olimpice ar expune în cele din urmă NOC PRK la măsurile și sancțiunile prevăzute în Carta Olimpică.

Prin neparticiparea la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, NOC PRK nu a îndeplinit una dintre îndatoririle și obligațiile fundamentale ale unui CNO, conform regulii 27.3 din Carta Olimpică, care prevede:
„CNO-urile au autoritatea exclusivă pentru reprezentarea țările lor respective la Jocurile Olimpice și la competițiile multisportive regionale, continentale sau mondiale patronate de CIO. În plus, fiecare CNO este obligat să participe la Jocurile Olimpiadei prin trimiterea de sportivi”.

Sursa foto: ©IOC/Philippe Woods

Galerie foto