You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Scrima revine în programul Jocurilor Europene, la Cracovia-Malopolska 2023

Președintele COSR Mihai Covaliu, membru în Comitetul Executiv al EOC, a participat la Congresul Confederației Europene de Scrimă de la Soci unde s-a decis întoarcerea acestei discipline în programul competiției. La același Congres, rusul Stanislav Pozdniakov a fost reales președinte al Confederației Europene (EFC).

La Soci, la Congresul EFC, între 10-11 septembrie 2021, a fost semnat un acord între Confederația Europeană de Scrimă și Comitetele Olimpice Europene (EOC) prin care scrima se întoarce în programul sportiv al Jocurilor Europene Cracovia-Malopolska din 2023.

Astfel, cei mai buni scrimeri din Europa vor concura pentru medalii la Jocurile Europene, precum și punctele de calificare pentru Jocurile Olimpice Paris 2024. Evenimentul va servi drept Campionatul European de Scrimă în 2023.

”Miza dublă, medalii la Jocurile Europene și puncte pentru calificarea la JO Paris 2024, va întări concurența la Jocurile Europene Cracovia-Malopolska 2023. Mă bucur pentru întoarcerea scrimei între disciplinele competiției.” a punctat Mihai Covaliu.

„Cred că acordul semnat are multe aspecte pozitive”, a declarat președintele EFC Stanislav Pozdniakov, care este și președintele Comitetului Olimpic Rus. „Este un pas important pentru a consolida poziția scrimei în programul olimpic și pentru a oferi șansa federațiilor naționale din Europa să participe la competiții olimpice. ” a declarat Stanislav Pozdniakov.

Scrima a făcut parte din programul primei ediții a Jocurilor Europene de la Baku 2015, unde sportivii au concurat în 12 probe (șase individuale, șase echipe).

Scrima a adus României 5 medalii la JE Baku 2015: 2 aur ( Ana Maria Popescu la spadă individual și echipa feminină de spadă) - 2 argint ( Tiberiu Dolniceanu la sabie individual și echipa masculină de sabie) - 1 bronz ( Simona Gherman spadă feminin individual).

La JE Cracovia-Malopolska, numărul de sportivi și evenimente va respecta regulile EFC pentru Campionatele Europene. Se va concura la: floretă, spadă, sabie.

„Scrima este în programul olimpic de la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne de la Atena, din 1896, și, prin urmare, este o parte indispensabilă a Mișcării Olimpice”, a spus președintele EOC Spyros Capralos. „Nu am putea fi mai fericiți decât să îi primim înapoi la Jocurile Europene din 2023, unde Polonia are o tradiție lungă și istorică în acest sport. Cracovia-Malopolska 2023 va fi testul olimpic perfect pentru cei mai buni scrimeri din Europa cu doar un an înaintea JO Paris 2024”.

Jocurile Europene sunt principalul eveniment multisport al continentului pentru sportivi de elită și se desfășoară la fiecare patru ani. Cracovia-Malopolska va fi a treia ediție, după ediția inaugurală - Baku 2015 , în Azerbaidjan și  Minsk 2019, în Belarus.

Scrimă se alătură celorlalte sporturi din programul acestor Jocuri Europene 2023: baschetului 3×3, tir cu arcul, badminton, handbal pe plajă, fotbal pe plajă, box, break dance, canoe, ciclism, judo, karate, pentathlon modern, muaythai, kick box, padel, tir, sărituri cu schiurile, alpinism sportiv, tenis de masă, taekwondo, teqball și triatlon.

Galerie foto