You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cei nouă medaliați la Tokyo 2020, decorați de președintele României

Președintele României Klaus Iohannis i-a decorat astăzi pe cei nouă sportivi tricolori care au câștigat medalii la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. În cadrul ceremoniei care a avut loc în grădina Palatului Cotroceni, Ancuța Bodnar și Simona Radiș, campioanele olimpice, au fost decorate cu Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa I, Ana Maria Popescu, medaliată cu argint, a primit Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler, iar canotorii Cosmin Pascari, Ștefan Berariu, Mugurel Semciuc, Mihăiță Țigănescu, Cirpian Tudosă și Marius Cozmiuc, medaliați cu argint, au primit Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa a II -a.

”Vă felicit pentru rezultatele sportive deosebite şi folosesc acest prilej să transmit aprecierea mea întregului lot naţional care a participat la Jocurile Olimpice”, a spus Klaus Iohannis. ”Vreau să le mulţumesc, totodată, oamenilor care au contribuit la succesul fiecăruia dintre dumneavoastră, adesea mai puţin vizibili, şi aici mă refer la antrenorii şi staff-urile dumneavoastră, dar şi la familiile şi prietenii care vă oferă dragoste, înţelegere şi sprijin necondiţionat. De multe ori, în spatele fiecărei medalii se află o armată de oameni care vă susţin şi vă încurajează. Pe umerii dumneavoastră apasă aşteptări şi speranţe uriaşe din partea românilor, mai ales în finalele competiţiilor. Momentele de bucurie de pe podium se clădesc însă prin ani de muncă asiduă, cu multe sacrificii şi lacrimi, printr-o îmbinare echilibrată a talentului cu efortul, perseverenţa şi concentrarea. Pentru toate aceste lucruri meritaţi aprecierea şi recunoştinţa tuturor. Jocurile Olimpice din acest an s-au desfăşurat în condiţii cu totul speciale.

”Pandemia de COVID-19 a făcut, în primul rând, ca ediţia să fie reprogramată, iar sportivii şi publicul deopotrivă să se adapteze rapid noului context. Mai mult, umbra incertitudinii care încă planează la nivel global v-a obligat să găsiţi resurse fizice şi psihice pentru a rămâne motivaţi şi conectaţi la spiritul olimpic, să vă antrenaţi în condiţii speciale şi deseori dificile. Dincolo de toate aceste oprelişti impuse de situaţia epidemiologică, aţi reuşit să depăşiţi barierele competiţiei. Iar rezultatele se văd în aceste medalii pe care le purtaţi şi astăzi la gât. În condiţiile amintite, victoria dumneavoastră este cu atât mai remarcabilă. Prin hotărârea cu care v-aţi urmărit şi îndeplinit obiectivele, aţi depăşit graniţele anduranţei şi aţi setat noi repere ale performanţei sportive.

”Dragi sportivi, este admirabil tot ceea ce aţi făcut pentru sportul românesc, uneori în ciuda a nenumărate şi nedrepte piedici. Ştim cu toţii că există încă multe carenţe în acest domeniu. Acestea nu sunt însă insurmontabile şi am convingerea că cei responsabili au cele mai bune intenţii şi sunt motivaţi să consolideze temelia pe care se sprijină acest edificiu solid al sportului de performanţă. Performanţa se construieşte în fiecare zi şi presupune investiţii constante în infrastructura sportivă, susţinerea şi promovarea talentelor şi implicarea totală din partea tuturor actorilor guvernamentali. Performanţa înseamnă, înainte de toate, o muncă în echipă, iar sportivii români ştiu cel mai bine ce reprezintă acest lucru. Sportul trebuie să redevină o prioritate, pentru că reprezintă un pilon important pentru o societate sănătoasă, în care spiritul de fairplay, egalitatea, solidaritatea şi toleranţa sunt valori cultivate, promovate şi apărate.

”Dumneavoastră sunteţi modelele pentru campionii de mâine. Prin poveştile personale şi anii dedicaţi sportului, reprezentaţi o sursă de inspiraţie pentru fiecare copil care visează să devină campion. În acelaşi timp, sunteţi veritabili ambasadori ai României atât în lumea sportului, cât şi în plan educaţional, social şi cultural. Indiferent de parcursul profesional viitor, vă încurajez să rămâneţi aproape de sportivi şi de sportul românesc. Vă felicit încă o dată pentru performanţele obţinute şi vă urez mult succes în competiţiile care vor urma!”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul ceremoniei de decorare.Simona Radiș a fost vocea medaliaților. În fața premierului Florin Cîțu, a președintelui Comitetului OLimpic și Sportiv Român (COSR) Mihai Covaliu, a secretarului general COSR George Boroi, a președinților celor două federații Elisabeta Lipă și Marius Florea, a Șefului de Misiune Tokyo 2020 Florin Mișcă, a antrenorilor Antonio Colamonici și Radu Podeanu, canotoarea a declarat:

” Vă mulțumim în numele tuturor medaliaților la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 pentru acest moment și vă asigur că este o onoare pentru noi toți să fim astăzi aici. Este măsura valorii, a muncii și a pasiunii pe care le-am depus pentru a fi printre cei mai buni din lume.

”Am reușit pentru că am știut să fim o ECHIPĂ. Ne-a unit mândria de a concura pentru România, ne-a legat dorința de a fi printre cei mai buni și ne-au motivat performanțele celor de dinaintea noastră, a campionilor care au creat istoria sportului românesc. Am avut ÎNCREDERE, am știut să muncim ÎMPREUNĂ și am învățat să împărțim succesul cu cei care ne-au fost alături. Le mulțumim în mod special antrenorilor, văzuți și nevăzuți, toți sunt importanți în drumul nostru spre podiumul olimpic. Le suntem recunoscători celor din Federații și Comitetului Olimpic si Sportiv Român pentru atenția cu care au raspuns nevoilor noastre de zi cu zi. Si, nu in ultimul rând, familiilor și românilor care ne-au trimis mesaje de incurajare. Am descoperit ce însemană solidaritatea, am primit energie pozitivă și ne-am bucurat să vedem că societatea românească ne-a recunoscut performanța.

”Suntem responsabili și acceptăm acest rol de a inspira generațiile care vin, suntem gata să transmitem mesajul nostru că sportul își are locul lui intr-o societate modernă, că noi ne construim ierarhiile pe baza valorii, a muncii și a dăruirii totale. Nu câștigăm de fiecare dată, dar vreau să vă asigutr că dăm totul, că suntem toți învingători și nu renunțăm la nici un vis. Eu și colegii mei, medaliați dar și cei care de data asta nu au prins podiumul, vom continua să ne pregătim pentru a deveni campioni.

”Team Romania însemană ECHIPĂ, ÎNCREDERE, ÎMPREUNĂ! Vă multumim!” a mai spus Simona Radiș
 

Sursa foto: Dragoș Asaftei | Fotograf Administrația Prezidențială

Galerie foto