You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Canotorii, pe covorul roșu, la Otopeni

Ce emoții! Ce bucurie! Ce primire! Avionul de linie care i-a adus pe canotori acasă de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 a fost tras lângă chiar lângă Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă din Otopeni, iar sportivii au pășit pe covorul roșu. Reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care au organizat festivitatea de primire, ai Federației Române de Canotaj, ai Ministerului Tineretului și Sporturilor, ai cluburilor din care fac parte, prieteni și zeci de ziarișți i-au așteptat cu brațele pline de flori.

”A fost ceva magic”, a mărturisit Elisabeta Lipă, canotoarea Secolului XX, președintele forului național de canotaj. Ne-au dat lacrimile când am văzut atâta lume care ne aștepta. De sus, din avion s-a văzut extraordinar. Nu mai aveam răbdare. Abia așteptam să coborâm”.
Invitată la microfon să adreseze câtea cuvinte celor prezenți, Elisabeta Lipă i-a chemat alături pe toți cei 36 de sportivi din lotul de canotaj.
 
"Vreau să le mulţumesc sportivilor pentru ce au realizat la Tokyo, pentru că i-am felicitat, dar de mulţumit, nu le-am mulţumit”, spus Elisabeta Lipă.
 
”Vă mulţumesc din suflet când ne-aţi făcut mândri că suntem români. Iar eu nu am mai trăit o asemenea bucurie din 2004, când am ieşit campioană olimpică.

”În egală măsură vreau să îi felicit şi pe cei care nu au urcat pe nicio treptă a podiumului. Asta nu înseamnă că nu au valoare, ci pur şi simplu nu a fost ziua lor norocoasă. Şi aici mă refer la categoria uşoară şi la echipajul de opt plus unu feminin.
 
” Vă transmit să credeţi, pentru că Parisul este mult mai aproape. Toată lumea a suferit că barca de 8+1 feminin nu a luat medalie. Dar echipajul de 8+1 s-a întrecut pe el, a bătut recordul olimpic şi mondial şi probabil că acest rezultat le-a speriat pe fete peste măsură. La categoria uşoară acum poţi să iei aurul olimpic, acum poţi să vii pe locul 6. Aşa s-a întâmplat şi cu ele, dar cu perseverenţă şi şi ambiţie cu siguranţă că Parisul va arăta mult mai frumos. Am calificat la aceste Jocuri nouă echipaje şi era extraordinar de frumos dacă toţi sportivii noştri se regăseau pe podium. Dar să nu-l mâniem pe Dumnezeu, la Tokyo a fost român şi ne-a umplut inimile de bucurie", a declarat Lipă.
 

 
Emoționată, dar fericită, Simona Radiş campioană olimpică alături de Ancuţa Bodnar în proba de dublu vâsle feminin, a spus că a visat la medalia olimpică, dar nu se gândea că o va cuceri atât de repede, iar colega sa de barcă, Ancuţa Bodnar a mărturisit că, în finala de la Tokyo, a simţit energia transmisă de românii de acasă.
 
"Mulţumim pentru primirea frumoasă pe care ne-aţi oferit-o. Suntem mândre că am reprezentat România, suntem mândre că am urcat drapelul României pe cel mai înalt catarg. Şi suntem mândre că v-am făcut fericiţi, chiar dacă v-am trezit la 3:00 dimineaţa şi aţi stat cu sufletul la gură. Noi am simţit toată energia pe care ne-aţi transmis-o, a fost plusul de care am avut nevoie în finală", a spus Ancuța.
 
"Jocurile Olimpice reprezintă un vis pentru orice sportiv, iar medalia este un rezultat extraordinar. Am visat tot timpul la ea, dar nu mă gândeam că o să o cuceresc atât de repede. Nu pot decât să fiu mândră şi bucuroasă de acest rezultat şi să îmi doresc mai mult la următoarele competiţii", a spus Simona.
 
"A fost o cursă extraordinar de grea, dar eu fac o echipă extraordinară cu Ancuţa. Împreună reuşim să stăpânim fiecare emoţie, pozitivă sau negativă, şi ne facem treaba extraordinar de bine. Rezultatul a fost încununarea muncii noastre şi suntem foarte fericite că am reuşit să urcăm pe această treaptă şi să reprezentăm România la cel mai înalt nivel. Îmi doresc ca pe viitor să facem o echipă la fel de bună", a adăugat Simona Radiş.
 
Cosmin Pascari, component al echipajului de patru rame masculin al României, vicecampion olimpic la Tokyo, a spus că încă nu s-a trezit din vis şi nu realizează faptul că a câştigat medalia de argint, Ştefan Berariu, a mulţumit tuturor celor care le-au oferit condiţiile de pregătire necesare obţinerii acestui rezultat, iar Mugurel Semciuc și Mihăiţă Ţigănescu au declarant că rezultatul de la Tokyo este o motivaţie în plus pentru ei pentru Paris 2024 unde își doresc să câştige.

 
Marius Cozmiuc, medaliat cu argint la Tokyo în proba dublu rame masculine a mărturisit că este extrem de fericit că a câştigat argintul pentru România după 29 de ani. ”Chiar în anul în care m-am născut eu a fost câştigată ultima medalie la această probă şi mă bucur că noi am reuşit. Îmi place să spun că noi suntem băieţii de aur cu medalii de argint", a spus Marius. La rândul său, Ciprian Tudosă a afirmat că este mândru de rezultatul de la Tokyo, mai ales după eşecul de la Campionatele Europene de la Varese din acest an unde s-au clasat pe locul 4.
 
România a încheiat competiţia de canotaj de la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu 3 medalii, una de aur şi două de argint, obţinând astfel locul 4 în clasamentul pe naţiuni, după Noua Zeelandă (3 aur, 2 argint), Australia (2 aur, 2 bronz) şi Olanda (1 aur, 2 argint, 2 bronz).
 
Cele trei medalii ale lotului condus de antrenorul italian Antonio Colamonici au fost obţinute de Ancuţa Bondar şi Simona Radiş - aur la dublu vâsle feminin; Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - argint la patru rame masculin; Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă - argint la dublu rame masculin.
 
Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

 

Galerie foto