You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Team Romania la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 - Tir sportiv - Laura Ilie

România va fi reprezentată în competiția olimpică de tir sportiv de la Tokyo de Laura Ilie. Principalul ei sfătuitor pe tot parcursul competiției  va fi antrenorul Olimpiu Florin Marin.

De la primul sportiv român care a participat la Jocuri, George Palgino, Paris 1900, la primul campion olimpic al României, Iosif Sîrbu, Helsinki 1952, și până la ultimul campion olimpic al acestei discipline, Alin Moldoveanu , Londra 2012, tirul sportiv a reușit să țintească medalii, iar reprezentanții săi au devenit abonați la podiumul olimpic.

Primele medalii câștigate în ani '50-'60, cu Iosif Sîrbu, Ștefan Petrescu, Ion Dumitrescu sau Gheorghe Lichiardopol și Ion Tripșa, au devenit motivație și inspirație pentru generațiile care le-au urmat. De la pușcă la pistol, școala românească a trăgătorilor și-a construit tradiția cu echilibru, precizie și multă pasiune. O personalitate aparte, un campion în arena olimpică și dincolo de ea, este Corneliu Ion, aur olimpic la Moscova '80. După succesul lui Sorin Babii, Seoul 1988, tricolorii au avut de așteptat 24 de ani pentru un nou titlu olimpic. Alin Moldoveanu a fost "glonțul" surpriză de la Londra 2012. Până la Tokyo între medaliații olimpici ai României se află numai bărbați.

* Primul participant român la Jocuri: George Plagino, talere, Paris 1900

* Primul campion olimpic al României: Iosif Sârbu, pușcă, Helsinki 1952

* Corneliu Ion este singurul medaliat cu aur și argint la Jocuri, pistol viteză, Moscova 1980 și Los Angeles 1984

* Ultimul titlu olimpic: Alin Moldoveanu, pușcă aer comprimat 10m, Londra 2012

* Trei sportivi sunt dublu medaliați olimpici, toți la pistol viteză 25 m: Gheroghe Lichiardopol (bronz la Helsinki 1952 și Melbourne 1956), Corneliu Ion (aur la Moscova 1980 și argint la Los Angeles 1984), Sorin Babii ( aur la Seoul 1988 și bronz la Barcelona 1992)

* 12 sportivi români au câștigat cele 15 medalii olimpice la tir!

 

Galerie foto