You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Team Romania la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 - ÎNOT

Cei mai tineri componenți ai TEAM ROMANIA sunt înotătorii David Popovici, care a uimit lumea acum câteva zile la Campioantele Europene de înot rezervate juniorilor de la Roma după ce a cucerit trei medalii de aur și una de argint, și Bianca Andreea Costea, medaliată cu aur la FOTE Baku 2019.

Atât cei doi juniori cât și Daniel Cristian Martin, dublu medaliat cu argint la JOT Buenos Aires 2018, vor debuta la Jocurile Olimpice în bazinele nipone, cu gândul la podiumul olimpic.  După ce la Rio a fost finalist la 100 m spate, Robert Glință, primul român calificat la Tokyo 2020, campion european anul acesta la 200 m spate, viseză la medaliile olimpice. Alături de cei patru sportivi vor fi antrenorii Mugur Constantinescu și Adrian Rădulescu. 

Cu toții sunt pregătiți să intre în istoria înotului  românesc, unde de nenumărate ori imposibilul a devenit posibil.

Când Anca Pătrășcoiu a câștigat prima medalie olimpică a acestei discipline, la Los Angeles 1984, primul vis a fost atins. Ambiția antrenorului Demeca, cel care a pus bazele școlii de la Baia Mare, de a confirma valoarea înotătorilor români, s-a împlinit la Seoul 1988 unde o altă elevă de-ale sale, Noemi Lung, urca de două ori pe podiumul olimpic. Apogeul însă a fost atins 12 ani mai târziu, la Sydney 2000. A fost rândul școlii de înot de la Brăila să intre în istoria sportului românesc cu patru medalii câștigate la o singură ediție. Diana Mocanu, o minune de fată de doar 16 ani, a câștigat două titluri olimpice devenind cea mai tânără medaliată olimpică la înot a României. Și pentru Beatrice Cîșlaru succesul a fost pe măsura muncii depuse, argint și bronz olimpic. Exemplul fetelor a născut dorința băieților de a urca pe podium și la Atena 2004, Răzvan Florea, de la Constanța, și-a câștigat locul în istoria acestei discipline cu bronzul olimpic. Tot atunci, Camelia Potec devenea a treia înotătoare de la Brăila campioană olimpică. În patru ediții de Jocuri, șase înotători români au câștigat nouă medalii olimpice. Tokyo 2020 e speranță... în așteptarea celei de-a zecea medalii!

  • Prima participare olimpică: Iosif Novak, Helsinki 1952
  • Prima medalie olimpică: Anca Pătrășcoiu - bronz la 200 m spate, Los Angeles 1984
  • Prima dublă medaliată olimpică: Noemi Lung - argint la 400 m mixt, bronz la 200 m mixt, Seoul 1988
  • Prima campioană olimpică: Diana Mocanu - 100 m spate, Sydney 2000
  • Prima dublă campioană olimpică: Diana Mocanu - aur la 100 m și 200 m spate, Sydney 2000
  • Primul medaliat olimpic la masculin: Răzvan Florea - bronz 200 m spate, Atena 2004
  • Ultima medalie olimpică: Camelia Potec – aur la  200 m liber, Atena 2004

Galerie foto