You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Baschet 3x3, în premieră la Jocurile Olimpice! Baschetul românesc, la a doua participare la un turneu olimpic

Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu și Claudia Cuic sunt cele patru componente ale echipei feminine de baschet 3x3 care va reprezenta România la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. În Japonia, cele patru baschetbaliste le vor avea ca partenere de antrenament pe colegele lor Gabriela Irimia și Anca Șipoș, iar pregătirea va fi coordonată de antrenoarea Tatiana Galova. Kinetoterapeutul care le va însoți este Mircea Nuțescu.

Baschetul 3x3, inclus în premieră în programul olimpic la Tokyo 2020, se înscrie în trendul sporturilor noi, dinamice, cu priză la tineri, fiind considerat unul dintre cele mai spectaculoase jocuri urbane. Disciplina se bucură de mare succes în România, țara noastră având un aport uriaș la promovarea ei în Europa și în lume.

 Sportivii români au câștigat medalii încă de la primele ediții continentale, ”Vulturii” – supranumele echipei masculine de baschet 3x3 a României, au ”aripi” de aur, iar ”Acvilele” – echipa feminină de baschet 3x3 a României, au cucerit argintul.
Calificarea echipei feminine la Jocuri reprezintă un reper istoric pentru baschetul românesc care în toată existența sa a participat o singură dată la competiția olimpică, la baschet 5x5.

• România a organizat prima ediție a Campionatelor Europene, București 2014

• Echipa masculină a României, ”Vulturii”, a câștigat titlul european în 2014 ( Angel Santana, Bogdan Popescu, Catalin Vlaicu si Stefan Vasile)

• Echipa feminină a României, ”Acvilele”, a câștigat argint la Campionatele Europene București 2016

(Gabriela Mărginean, Anca Șipoș, Sonia Ursu și Andra Haas)

• La baschet 5x5, România a participat o singură dată la Jocuri, la Helsinki 1952, cu echipa masculină.

Galerie foto