You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

COSR și CNO MEXICO – Memorandum de Colaborare Bilaterală semnat online

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu a semnat pentru COSR un protocol de colaborare bilaterală cu Comitetul Național Olimpic (CNO) Mexico. Evenimetul a avut loc online și a avut ca participanți principali, în afara Președintelui COSR, pe Președintele Comitetului Olimpic Mexican Carlos Padilla-Becerra, pe Coordonatorul Executiv pe Sport și Diplomație Sportivă din cadrul Ministerului Mexican al Sporturilor, pe Ambasadorul Mexicului la București, E.S. Guillermo Odorica și pe Directorul de Relații Internaționale COSR, Cristian Butariu.

Pe lângă obiectivul principal - semnarea protocolului de colaborare bilaterală între cele două Comitete Naționale Olimpice, întâlnirea s-a desfășurat pe fondul emoțional al amintirilor gloriei sportive comune legate de cei doi români care au devenit legendari în Mexic, respectiv handbalistul Gheorghe Gruia, medaliat cu bronz pentru România la JO Munchen 1972, care mai târziu a pus bazele dezvoltării acestui sport în Mexic, și doctorul Gabriel Cherebețiu, ”Mexicanul din Blaj”, fost vicecampion mondial și european la volei cu echipa României, antrenor secund al Naționalei și medicul echipei, care, ajuns în Mexic, a pus bazele sportului său acolo, având totodată o contribuție semnificativă și la dezvoltarea medicinei sportive în această țară. Președintele Padilla-Becerra a subliniat importanța solidarității Mișcării Olimpice Internaționale în această perioadă fără precedent și i-a mulțumit Președintelui Covaliu pentru oportunitatea de a face posibilă colaborarea între sportivii și tehnicienii celor două țări.

 La rândul său, Mihai Covaliu i-a mulțumit Președintelui Comitetulu Olimpic Mexican și a amintit de rolul important al diplomației sportive, ca exemplu de solidaritate și pentru alte domenii ale vieții sociale și ca deschizător de drumuri pentru inovare și dezvoltare în toate aspectele legate de sport, inclusiv infrastructură, sustenabilitate, legislație sportivă, organizare de evenimente sportive internaționale, știința sportului și anti-doping.

Întâlnirea a fost mediată de E.S. Guillermo Odorica, Ambasadorul Mexicului la București, el însuși un împătimit al sportului și al istoriei Olimpice, care a promis că va sprijini în continuare toate demersurile legate de acest protocol de colaborare și și-a încheiat intervenția cu sloganul Olimpic ”Citius, Altius, Fortius”.

Galerie foto