You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Québec plănuiește intrarea în cursa pentru organizarea JO de iarnă din 2030

Orașul Québec ar putea intra în cursa pentru găzduirea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2030 după ce un grup de oameni de afaceri locali au dezvăluit că intenționează să se implice în acest demers.  Comitetul Québec 2030 este format din 12 directori și intenționeză să găzduiască Jocurile împreună cu un alt oraș canadian.

Planurile preliminare, realizate pe baza estimărilor făcute înainte de ieșirea orașului Calgary din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2026, includ un buget de 5 miliarde de dolari canadieni (2,9 miliarde lire sterline/ 4 miliarde dolari americani / 3,3 miliarde euro).

Comitetul, care pretinde că are un sprijin financiar considerabil din partea partenerilor locali, și a creat o siglă, un web site și conturi de socializare, speră să intre în discuții cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO) la începutul anului 2022.

Québec și-a mai depus candidatura de găzduire a ediției de iarnă a  Jocurilor OLimpice din 2002,  dar a pierdut în fața localității americane Salt Lake City.

Provinciei Québec îi lipsesc bazele sportive pentru găduirea mai multor întreceri sportive de iarnă, inclusiv cele de schi alpin, bob, scheleton sau sanie, dar grupul din spatele unei posibile candidaturi speră să profite de modificările CIO care permit ca mai multe orașe și regiuni să organizeze împreună Jocurile. Comitetul nu a ascuns faptul că, pe această temă, se află în discuții cu mai multe orașe canadiene.

Vancouver pare a fi opțiunea preferată de Comitetul Olimpic Canadian în această etapă, dar orice demersuri cu privire la o eventuală candidatură pentru JO 2030 au fost abandonate până după Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

Sapporo din Japonia, lider în organizarea Jocurilor din 2030 înainte ca pandemia COVID-19 să amâne Tokyo 2020 pentru anul acesta, Salt Lake City din Statele Unite și Pirineii-Barcelona din Spania sunt celelalte orașe în discuții cu CIO pentru a găzdui o viitoarea ediție de iarnă a Jocurilor Olimpice.

Sursa foto: Quebec2030

Galerie foto