You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

AOR – reper în educația olimpică timp de 30 de ani

Universitatea de Educație Fizică și Sport din București a organizat pe data de 25 martie a.c., Conferința Națională de Istoria Educației Fizice și Sportului cu tema „Locul sportului în istorie și rolul istoriei în sport”. La reuniunea care a avut loc online au participat 30 de specialiști în istoria sportului, cercetători, profesori, doctoranzi, masteranzi sau studenți de la 13 instituții de profil din țară. Două dintre cele 27 de lucrări prezentate, care au suscitat un interes aparte, au aparținut specialiștilor din Academia Olimpică Română (AOR).

În lucrarea cu tema Academia Olimpică Română – reper în educația olimpică timp de 30 de ani, realizată de Simona Tabără Amânar, directorul AOR, Anita Sterea, membru al Consiliului de Conducere al AOR și în consiliul științific al conferinței, și Alexandra Nica, director al Departamentului de Educație Olimpică, Sport Școlar și Universitar din cadrul COSR,  a fost evocat rolul determinant al AOR în Mișcarea Olimpică din România, în cei 30 de ani de la înființare sărbătoriți chiar anul acesta.

În cea de-a doua lucrare,  Alexandru Șiperco – 100 de ani de la naștere – o viață dedicată Mișcării Olimpice,  semnată de Anita Sterea, a fost evocată personalitatea marelui om de sport, românul care a fost membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România cea mai lungă perioada de timp - 43 de ani, din 1955 până la moartea sa, în 1998.

Ziua aleasă pentru desfășurarea Conferinței nu a fost întâmplătoare, 25 martie fiind ziua în care, în 1896, la Atena, a avut loc ceremonia de deschidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice moderne.

Istoria sportului este un domeniu de cercetare apărut în ultimele trei decenii în marile universități din centrul și vestul Europei sau America de Nord. În România specialiștii în domeniul istoriei sportului și educației fizice încep să fie din ce în ce mai activi, aceștia fiind implicați în proiecte internaționale prin participări la conferințe de profil sau publicări de articole științifice în reviste de specialitate.

Galerie foto