You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Poveștile campionilor olimpici ai României-Eroii sportului românesc vor prinde viață la Olimpiada de Benzi Desenate 2021

Cea de-a doua ediție a Olimpiadei de Benzi Desenate, un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal va începe astăzi. Evenimentul inițiat de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate, și organizat sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român se va desfășura sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

În cadrul acestei ediții, copiii vor trebui să-și folosească imaginația și creativitatea pentru a spune în benzi desenate Poveștile campionilor olimpici ai României-Eroii sportului românesc – tema din acest an a Olimpiadei.

În lucrările lor, micii artiști vor trebui să atingă câteva repere esențiale: să spună povestea unuia sau mai multor campioni olimpici ai României și să scoată în evidență atât spiritul olimpic cât și una dintre valorile olimpismului: excelența, spiritul de echipă, prietenia, fair play-ul, toleranța, respectul, bucuria aflată în efort, echilibrul dintre corp și minte.

Concursul este destinat doar școlarilor și elevilor din clasele I – XII, participanții urmând a se întrece în 12 grupe, fiecare grupă reprezentând câte o clasă: clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a, clasa a VI-a clasa, a VII-a, clasa a VIII, clasa a IX-a, clasa a X-a, clasa a XI-a, clasa a XII-a.

Prin înscrierea în concurs, participanții vor declara că sunt de acord cu prelucrarea datelor personale necesare înscrierii și cu faptul că au luat la cunoștință de prevederile Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal prezentat pe site-ul: http://www.cosr.ro/politica-confidentialitate

Specificații tehnice:

 • Metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate: desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri.
 • Se va lucra pe vertical.
 • Dimensiunile lucrării:

format A4 pentru clasele I – IV

format A3 pentru clasele V - XII

 • OBLIGATORIU: În partea de sus a lucrării trebuie trecut tiltul poveștii și numele autorului (elevului), iar în partea de jos a lucrării trebuie trecute clasa, școala și orașul / comuna. Lucrările care nu vor conține aceste detalii, vor fi eliminate din concurs.
   
 • Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-și asumă originalitatea subiectului, a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiată, va fi eliminată din concurs.
   
 • Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină /planșă, fiecare concurent putând participa cu o singură pagină /planșă. Participanții care vor trimite mai mult de o pagină/planșă, vor fi eliminați din concurs.
   
 • Lucrările participanților vor fi trimise prin transfer electronic (weetransfer) via email, scanate la rezoluția 300 dpi, în format jpg, până la data de 15 iunie 2021. Orice lucrare primită după această dată va fi eliminată din concurs.
   
 • Înscrierea paginilor / planșelor de bandă desenată în concurs se va face DOAR prin intermediul bibliotecilor școlare, județene, orășenești și comunale. Fiecare bibliotecă va trimite o listă cu participanții la concurs, împreună cu planșele scanate DIRECT la adresa olimpiadabd@gmail.com
   
 • Prin înscrierea și participarea la concurs, fiecare școlar / elev declară că este autorul unic al lucrării şi posedă drepturile de autor personale şi economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terţi.Organizatorii concursului nu își asuma nici o responsabilitate privind eventualele încălcări ale dreptului de autor.
   
 • De asemenea, prin înscrierea în concurs, școlarul / elevul își exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parțial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de benzi desenate, cât și pentru realizarea unor expoziții cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.

Fiecare lucrare va fi evaluată de un juriu, format din membri ai COSR, autori de benzi desenate, jurnaliști sportivi, scriitori, care va avea în vedere să fie respectate specificațiile tehnice și va aprecia originalitatea lucrărilor (text și desen) și  acuratețea stilului

Se vor acorda premii pentru un loc I, un loc II, un loc III și  3 mențiuni pentru fiecare grupă de participare, iar la final, toți concurenții vor primi diplome de participare via e-mail.

Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee și în alte instituții de cultură din țară.

Data și locul Galei de premiere vor fi  anunțate la o dată ulterioară.

Parteneri instituționali: Muzeul Municipiului București, Biblioteca Județeană „George Barițiu" Brașov - Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret, Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația Bibliotecilor din România (ABR), Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, Alianța Colegiilor Centenare din România.

Parteneri media: Radio România Cultural, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Zile și Nopți, Mangalia News, Radio Prodiaspora, Ultima Oră, BD Historia – benzi desenate istorice, Comics Didactic.

Galerie foto