You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Seiko Hashimoto, numită presedintele Comitetului de organizare Tokyo 2020, dupa demisia din aceasta functie a lui Yoshiro Mori

Yoshiro Mori a demisionat din funcția de presedinte al Comitetului de organizare Tokyo 2020 dupa ce, în timpul unei reuniuni a Comitetului Olimpic Japonez, comentariile sale despre femei, considerate sexiste, au stârnit un val de indignare la nivel mondial.

Afirmatiile sale ca femeile vorbesc prea mult sau ca intalnirile cu directorii femeie „dureaza foarte mult timp” au fost contestate vehement timp de o saptamana. Mai multi sponsori importanti, printre care si Toyota au criticat dur atitudinea liderului nipon. Potrivit mass-media, chiar presedintele Toyota Akio Toyoda a transmis in numele  companiei pe care o conduce este „dezamagit” de remarci.

In ciuda faptului ca si-a cerut scuze imediat, pana la urma, Mori s-a vazut nevoit sa plece din fruntea Comitetului de organizare Tokyo 2020.  In varsta de 83 de ani, Yoshiro Mori, fost si prim-ministru al Japoniei, a cedat presiunilor din ce in ce mai mari asupra sa si si-a prezetat demisia in timpul unei intalniri cu membrii Consiliului si ai Comitetului Executiv Executiv Tokyo 2020.

”Cel mai important lucru este ca Jocurile Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020 sa aiba loc in aceasta vara. Nu trebuie ca prezenta mea sa devina un obstacol in organizarea cu succes a acestei competitii”, a spus Yoshiro Mori.

Decizia lui Yoshiro Mori, respectata de Thomas Bach

Presedintele CIO Thomas Bach a declarat ca organizatia pe care o conduce respecta pe deplin decizia lui Yoshiro Mori de a demisiona si intelege motivele pentru care a facut acest lucru. Fara sa-l critice, Thomas Bach i-a transmis multumiri fostului sef al Tokyo 2020 pentru contributia sa remarcabila la organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020 amanate din cauza pandemiei de coronavirus. DE asemenea, presedintele CIO a tinut sa remarce ca „printre numeroasele sale realizari, presedintele Mori a contribuit la transformarea Tokyo in cel mai bine pregatit oras olimpic”.

La cateva zile dupa demisia lui Yoshiro Mori, in functia de presedinte al Comitetului de organizare Tokyo 2020 a fost numita Seiko Hashimoto.

Noul presedinte al Comitetului de organizare Tokyo 2020, 7 prezente la JO

Fosta sportiva, Seiko Hashimoto a participat la sapte editii ale Jocurilor Olimpice, un record pentru o performera nipona.  A fost prezenta de patru ori la JO de iarna, in intrecerile de patinaj viteza, iar in 1992, la Albertville, a cucerit bronzul olimpic la 1.500 m. De asemenea, a participat  la trei editii ale Jocurilor Olimpice de vara, in probele de ciclism, fara a mai urca insa pe podium.

Dupa incheierea carierei sportive, Seiko Hashimoto, acum in varsta de 54 de ani, s-a indreptat spre politica si administratie sportiva. A fost parlamentar in Camera Superioara nipona si totodata, vice-presedinte al Comitetului Olimpic Japonez. La Rio 2016 a fost Sef de Misiune pentru delegatia Japoniei, iar apoi s-a implicat in pregatirile pentru Tokyo 2020, ca membru in Comitetul Executiv si presedinte al Federatiei Japoneze de Patinaj.

Din septembrie 2019, a ocupat functia de ministru al Jocurilor Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020

Se spune ca Seiko Hashimoto, nascuta cu cinci zile inaintea startului Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964,  a primit numele Flacarii Olimpice aprinse atunci in capitala Tarii Soarelui Rasare - Seiko se scrie in japoneza « seika » si se traduce Flacara Olimpica.

Seful olimpismului mondial increzator in reusita Tokyo 2020, in noile conditii

Presedintele CIO a felicitat-o din inima pe Seiko pentru numirea sa in functia de presedinte al Comitetului de  organizare Tokyo 2020. ”Cu marea ei experienta olimpica, Seiko este alegerea perfecta pentru aceasta pozitie. Cu ea in fruntea Tokyo 2020 suntem siguri ca in ultimele luni inainte de startul Jocurilor Olimpice accentul se va pune atat pe pregatirea sportivilor, cat si pe planificarea tuturor contramasurilor pentru COVID-19.  Bogata ei experienta acumulata in multe alte functii politice o va ajuta ca din fruntea  Comitetului de organizare Tokyo 2020, in parteneriat cu Guvernul Japoniei, Guvernul metropolitan Tokyo si CIO, sa organizeze o editie sigura si de succes a Jocurilor Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020.

Thomas Bach este de parere ca o data cu numirea unei femei in functia de presedinte, Comitetul de organizare Tokyo 2020 trimite un semnal foarte important in ceea ce priveste egalitatea de gen, unul dintre subiectele abordate in Agenda Olimpica 2020, programul de reforma pentru CIO si Miscarea Olimpica.

Sursa foto: tokyo2020.org

Galerie foto