You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

15 recomandări în Agenda Olimpică 2020+5, noua strategie CIO pentru următorii cinci ani

Președintele Comitetului International Olimpic (CIO) Thomas Bach va lansa Agenda Olimpică 2020+5 la Sesiunea CIO programată a avea loc în martie a.c., pe a cărei ordine de zi se află inclusiv alegerea noului președinte al forului olimpic unde Thomas Bach va fi singurul candidat.

In 2013, când a devenit presedintele CIO, Thomas Bach a lansat Agenda 2020, un vast plan de recomandari, reforme și simplificări, în prezent realizate în proporție de 88 la sută.

În această primăvară, la viitoarea sesiune  CIO în cadrul căreia Bach va fi reales pentru un nou mandat care se va încheia în 2025, șeful olimpismului internațional va prezenta Agenda Olimpică 2020+5, noua  strategie CIO pentru următorii cinci ani.

Agenda conține 15 recomandari, elaborate pe baza principalelor tendințe care ar putea fi determinante în lumea de după coronavirus, fără a uita domeniile în care sportul și valorile olimpismului pot juca un rol-cheie în transformarea provocărilor în oportunități.

Principalele tendințe evidențiate de CIO sunt necesitatea unei solidarități mai puternice în cadrul și între societăți, dezvoltarea tehnologiei digitale și, o dată cu aceasta, a aptitudinilor personale ale celor care o folosesc, urgenta realizare a unei dezvoltări durabile, cererea tot mai mare de credibilitate, atât a organizațiilor, cât și a instituțiilor, și necesitatea de a rezista cât mai bine în fața consecințelor financiare și economice ale pandemiei de coronavirus.
Cele 15 recomandări au fost inspirate de aceste tendințe și solicită CIO și Mișcarii următoarele:

    1.Consolidarea caracterului unic și a universalității Jocurilor Olimpice;
    2. Promovarea unor Jocuri Olimpice durabile;
    3. Consolidarea drepturilor și responsabilităților sportivilor;
    4. Atragerea în continuare a celor mai buni sportivi;
    5. Consolidarea siguranței sportului și protejarea sportivilor integri;
    6. Îmbunătățirea și promovarea parcursului până la Jocurile Olimpice;
    7. Coordonarea armonizarii calendarului sportiv;
    8. Îmbunătățirea comunicării digitale cu cetățenii;
    9. Încurajarea dezvoltării sporturilor virtuale și o mai puternică interacțiune cu comunitățile de jocuri video;
    10. Consolidarea rolului sportului ca partener important pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite;
    11. Consolidarea sprijinului adus refugiaților și populațiilor afectate de migrații;
    12. Mesajele olimpice să depășească granițele comunității olimpice;
    13. Conduita olimpică să fie în continuare un exemplu printre cetățenii din corporații;
    14. Consolidarea Miscarii Olimpice printr-o bună guvernare;
    15. Crearea de modele inovatoare, un câștig pentru generații.

Comentând vizavi de Agenda Olimpică 2020+5, președintele CIO a explicat: ”Când am adoptat Agenda Olimpică 2020, în 2014, am făcut-o sub deviza , care  este valabilă și astăzi. Lumea din jurul nostru a continuat să evolueze și nimic nu ilustrează acest lucru mai bine decât actuala pandemie COVID-19 și consecințele sale pentru societate. Oricât de dificile ar putea părea circumstanțele în momentul de față, dacă tragem concluziile corecte, le putem transforma în oportunități. Pentru a face acest lucru, trebuie să abordăm fără întârziere actualele confruntări în perspectiva a ceea ce se va întâmpla în viitor. Trebuie să continuăm Agenda Olimpică 2020 și din acest motiv am dezvoltat Agenda Olimpică 2020+5 și recomandările sale cu ajutorul Comitetului Executiv al CIO, pe baza feedback-ului pe care l-am primit de la toți cei implicați în Mișcarea Olimpică și a mesajelor referitoare la Coronavirus”.

Sursa foto: olympic.org

Galerie foto