You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

A fost lansat primul Playbook - ghidul de contramasuri COVID 19, pentru participarea in siguranta la Jocurile Olimpice Tokyo 2020

Comitetul Olimpic Internațional (CIO), Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) și Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 au publicat astăzi primul Playbook, ghidul care prezintă responsabilitățile pe care trebuie să și le asume fiecare dintre persoanele participante la JO pentru a contribui la desfășurarea cu succes și în siguranță a Jocurilor Olimpice și Paralimpice din această vară.

Din motive logistice, Federațiilor Sportive Internaționale și oficialilor din colectivele tehnice le este adresat primul număr din seria de publicații care oferă o mulțime de principii de bază pe care fiecare grup țintă participant la competiție va trebui să le urmeze înainte de călătoria în Japonia, la intrarea în Țara Soarelui Răsare, în timpul petrecut la Jocuri și la plecarea de la Tokyo 2020.

Ghidurile pentru sportivi, media și deținători de drepturi vor fi publicate în următoarele zile, o previzualizare a Playbook-ului pentru sportivi fiind deja oferită în urmă cu două zile înrețeaua globală a comisiilor sportivilor

Playbook-urile vor reprezenta sursa oficială și centralizată de informații pentru fiecare dintre părțile interesate participante la Jocurile Olimpice și Paralimpice, iar primele versiuni vor fi actualizate ulterior, în funcție de situația globală referitoare la COVID-19, care va deveni mai clară înainte de Jocuri. Actualizările Playbook-urilor sunt așteptate până în aprilie și iunie, pentru ca fiecare dintre grupurile implicate să-și poată planifica participarea la JO.

Playbook-urile reprezintă fundamentul planului de desfășurare a Jocurilor și se bazează pe activitatea extinsă a Grupului operativ Tokyo 2020 și a tuturor partenerilor, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Guvernul Japoniei, Guvernul metropolitan Tokyo, experți independenți și organizații din întreaga lume. De asemenea, la alcătuirea ghidurilor au stat la bază măsurile implementate cu succes în alte sectoare, mai ales în cele care au avut în prim plan reluarea cu succes a sute de competiții sportive internaționale din întreaga lume.

În această primă ediție a Playbook, părțile interesate vor găsi multe dintre măsurile de sănătate standard, acceptate în mod obișnuit, care sunt implementate în prezent în întreaga lume, referitoare la igiena personală, testare și urmărire. Cu toate acestea, fiecare grup țintă va trebui să urmeze îndrumările specifice, adaptate nevoilor operaționale individuale.

Playbook-urile prezintă, de asemenea, o călătorie tipică pentru fiecare grup în parte, de la măsurile care se impun începând cu 14 zile înainte de a ajunge în Japonia.  Se vorbește despre testările din fiecare țară înainte de plecarea și la sosirea în Țara Soarelui Răsare, precum și de utilizarea aplicațiilor smartphone pentru a raporta permanent starea de sănătate a participanților și a sprijini urmărirea tuturor în timpul Jocurilor.
De asemenea, vor fi adoptate măsuri pentru identificarea, izolarea și tratarea eventualelor cazuri pozitive.

De exemplu, în ghidul pentru sportivii și oficialii de echipă, acest grup țintă va afla mai multe despre măsurile care se impun în timpul petrecut în Satul Olimpic și Paralimpic  și despre regulile stricte de control de la intrarea și ieșirea din Sat. De asemenea, perioada de ședere a sportivilor și a staff-ului tehnic în Sat va fi limitată, iar în afara Satului sunt prevăzute restricții privind socializarea și deplasarea între locurile oficiale ale Jocurilor. Va exista și un sistem de screening COVID-19 care va monitoriza sportivii și persoanele din staff-ul tehnic pe toată durata participării la Jocuri.

Vorbind despre publicarea Playbook, Christophe Dubi, directorul executiv al Comisiei de organizare a Jocurilor Olimpice din partea CIO, a subliniat că „sănătatea și siguranța tuturor celor de la Jocurile Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020 sunt prioritatea principală”.

”Fiecare avem rolul nostru la Tokyo 2020, și fiecare dintre noi va contribui solid, sigur și activ la Jocuri respectând cu strictețe regulile cuprinse în aceste  Playbook-uri. Știm că aceste Jocuri Olimpice vor fi diferite în mai multe moduri, iar pentru toți participanții vor exista anumite condiții și constrângeri care vor necesita flexibilitate și înțelegere. Oferim principalele direcții în această etapă, dar, în mod natural, nu avem încă detaliile finale, o actualizare urmând a fi publicată în primăvară. Dar și această actualizare se va putea modifica în funție de necesități, chiar mai aproape de Jocuri. Toate informațiile necesare vor fi distribuite cât mai repede posibil pentru a ne asigura că suntem pe deplin pregătiți să-i protejăm pe toți cei care vor veni și sta în Japonia în timpul Jocurilor Tokyo 2020”.

Nakamura Hidemasa, directorul executiv al Comitetului de organizarea al Tokyo 2020, a comentat la rândul său:

„Pandemia COVID-19 a afectat viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume, iar Jocurile Olimpice și Paralimpice trebuie să se adapteze în consecință. Siguranța și securitatea au devenit principala prioritate a tuturor. În consecință, toate părțile implicate în organizarea Tokyo 2020 vor publica aceste Playbook-uri, destinate fiecărui grup țintă în parte, unde vor fi prezentate regulile care trebuie respectate de toți participanții la Jocuri. Playbook-urile au fost create din perspectiva participanților înșiși și includ nu numai măsurile specifice care trebuie luate, ci și detalii despre regulile care trebuie respectate și desemnarea unei singure persoane care trebuie să supravegheze contramăsurile COVID-19 în fiecare grup. Scopul acestei prime ediții este de a comunica „ceea ce știm în acest moment” unui număr mare de oameni într-un mod ușor de înțeles. Playbook-urile vor fi actualizate la a doua ediție în această primăvară, pe măsură ce situația se va schimba”.

Toți cei implicați în organizarea Tokyo 2020 au fost de acord ca ”Siguranța va fi prioritatea numărul unu al Jocurilor Olimpice și Paralimpice”.

Conținutul primului Paybook va putea fi citit și descărcat de AICI

Sursa foto: www.olympics.org

Galerie foto