You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Tir și box - ultimele sporturi incluse în programul JE Cracovia-Małopolska 2023

Programul competițional al celei de-a treia ediții de vară a Jocurilor Europene, programată a avea loc în orașul polonez Cracovia din regiunea Małopolska, prinde contur. Săptămâna aceasta Comisia de coordonare pentru Jocurile Europene, din 2023, din cadrul Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC), condusă de președintele Hasan Arat, a decis să introducă boxul și tirul sportiv pe lista sporturilor la care se va concura la competiția de peste doi ani.  

EOC a ajuns la acorduri cu Confederația Europeană de Tir (ESC) și Confederația Europeană de Box (EUBC), cele două sporturi alăturându-li-se badmintonului, handbalului pe plajă, canoei, karate-ului, pentatlonului modern și taekwondo, introduse din decembrie 2020. JE Cracovia-Małopolska 2023 va fi cea de-a treia ediție consecutivă a Jocurilor Europene la care sportivii vor concura atât la box, cât și la tir sportiv, după întrecerile reușite de la JE Baku 2015 și JE Minsk 2019.

„Obiectivul nostru este să oferim o trambulină celor mai buni sportivi europeni de la Jocurile Europene până la Jocurile Olimpice care urmează un an mai târziu”, a declarat președintele interimar al EOC Niels Nygaard. „Suntem mulțumiți de faptul că multe sporturi olimpice acordă deosebită importanță evenimentului nostru continental și oferă sportivilor oportunitatea de a concura la cel mai înalt nivel, simțind în același timp gustul întrecerilor olimpice”.

Președintele ESC Vladimir Lisin a ținut să menționeze că forul pe care îl conduce a fost printre primele care au susținut ideea Jocurilor Europene înaintea primei ediții găzduită de capitala Azerbaidjanului, în urmă cu șase ani. „Confederația Europeană de Tir  le-a acordat o importanță deosebită încă de la început. Am reușit să asigurăm participarea tuturor shooterilor europeni de top și alocarea locurilor de cotă olimpică”, a spus Lisin.

„Ne bucurăm că EOC a apreciat contribuția CES, unul dintre primele foruri care au susținut ideea Jocurilor Europene, la succesul competiției și a găsit posibilitatea de a crește atât numărul de locuri cotă pentru sportivii care doresc să participle la Jocurile Olimpice și cât și a numărului de probe de tir sportiv din programul Jocurilor Europene din Polonia. Garantăm cea mai înaltă calitate a întrecerilor noastre și credem în succesul Jocurilor Europene din 2023.”

La rândul său, președintele EUBC Franco Falcinelli a declarat că așteaptă cu nerăbdare o altă ediție excelentă a Jocurilor Europene din Polonia, o țară cunoscută pentru dragostea pentru sport și patrimoniul profund al sportivilor de talie mondială.

„Confederația Europeană de Box este încântată să participe cu cei mai buni sportivi din cele 50 de federații naționale la Jocuri Europene Cracovia-Małopolska 2023, mai ales că am fost susținători fervenți ai acestei competiții încă de la JE Baku 2015”, a spus Falcinelli.

Hasan Arat, președintele Comisiei de coordonare EOC pentru Jocurile Europene din 2023, a lucrat și lucrează îndeaproape cu federațiile europene pentru a finaliza participarea la Cracovia-Małopolska. „Împreună cu directorul nostru sportiv Peter Brull, suntem în contact zilnic cu federațiile și vor urma mai multe acorduri în următoarele săptămâni”.

Se apreciază că JE Cracovia-Małopolska 2023 va fi o competiție importantă pentru performerii de pe Bătrânul Continent de la numeroase sporturi olimpice care se vor afla pe drumul către Paris 2024.

De asemenea, JE Cracovia-Małopolska 2023 se dorește o rampă de lansare pentru unele sporturi mai noi, cum ar fi handbalul pe plajă, care va fi  în premieră cuprins în programul unei competiții europene multi-sport de seniori, după debutul la ANOC World Beach Games Qatar 2019.
 

Galerie foto