You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Thomas Bach a reiterat angajamentul CIO de a organiza în condiții optime Jocurile Olimpice din acest an, la Tokyo

În cadrul reuniunii de ieri a Comitetului Executiv (CE) al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) președintele CIO Thomas Bach a reiterat angajamentul CIO de a organiza în condiții optime Jocurile Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020, în această vară.

Vorbind ulterior cu mass-media, Bach a spus: „Suntem pe deplin concentrați și ne angajăm să organizăm cu succes și în siguranță începând cu 23 iulie, Jocurile Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020, iar din 24 august, Jocurile Paralimpice”
„În ultimele două zile, am avut apeluri de consultare cu Federațiile Internaționale și Comitetele Olimpice Naționale, primind și rapoarte de la reprezentanții sportivilor. Cu toții sunt pe deplin uniți și dedicați, toate cele 206 Comitete Olimpice Naționale (CNO), toate federațiile internaționale și sportivii sprijinind aceste Jocuri Olimpice. Același angajament este și din partea guvernului nipon, a Comitetului de organizare și a Comitetului Olimpic Japonez. ”

Președintele Bach și-a reafirmat optimismul pentru organizarea Jocurilor din acest an, în ciuda dificultăților viitoare.
„Organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice, ca atare, este o provocare extrem de complexă, iar gradul de dificultate creștei când vine vorba de organizarea în condițiile unei pandemii a unor Jocuri amânate pentru prima dată în istorie. Neexistând un precedent nu există nici un plan prestabilit pentru acest lucru și învățăm în fiecare zi, din mers”, a spus Bach.

„Lupta împotriva virusului, după cum știți din experiențele personale, este una dificilă. Cu toții, însă, inclusiv sportivii olimpici suntem angrenați în această bătălie pe care pentru a o câștiga a avem nevoie de hotărâre deplină, de dorința de a învinge, de muncă grea în fiecare zi, cu toată forța fizică și mentală pe care o avem.

„Nimeni în acest moment nu poate prezice starea de sănătate din 206 Comitetele Naționale Olimpice în perioada Jocurilor Olimpice și Paralimpice, de la sfârșitul lunii iulie până în septembrie a acestui an - nici măcar cei mai iluștri oameni de știință din domeniu. Iar din această cauză iau naștere multe speculații , se poate spune în mod natural, sau se poate spune din păcate. Toate aceste speculații nu le fac decât rău sportivilor care se află  în pregătire pentru Jocuri și care se antrenează, deși sunt zilnic trebuie să facă față tuturor restricțiilor cu care se confruntă, fie în țara lor, fie când vine vorba de călătorii.

„Deci, există speculații despre anulare; Am auzit despre un plan B, despre orice. Unii fac chiar propunerea de a amâna Jocurile Olimpice de la Tokyo până în anul 2032. Aș vrea să le spun noroc, celor care ar face aceste afirmații în fața unui sportiv care se pregătește pentru Jocurile Olimpice din 2021. Există câteva propuneri de mutare a Jocurilor în alt oraș. Toată lumea care cunoaște complexitatea organizării Jocurilor Olimpice știe însă că acest lucru nu este posibil într-o perioadă atât de scurtă de timp.

„Așa că, nu ne pierdem timpul și energia cu speculații. Ne concentrăm pe deplin asupra ceremoniei de deschidere din 23 iulie a acestui an a Jocurilor. Noi nu luăm în discuție dacă Jocurile au loc. Noi lucrăm la modul în care vor avea loc Jocurile. ”

De asemenea, Bach a explicat de ce CIO este încrezător că Jocurile vor avea loc în această vară:
„Trebuie să punem împreună măsurile COVID pentru fiecare scenariu posibil. În acest sens, ne bazăm pe sfaturile tuturor autorităților. Există guvernul japonez, autoritățile sanitare, Organizația Mondială a Sănătății; vorbim cu producătorii de vaccinuri - cu toți experții. Din aceste consultări, putem concluziona că este prea devreme pentru a spune care dintre numeroasele contramăsuri COVID vor fi în cele din urmă cele mai potrivite la momentul Jocurilor. Trebuie doar să cerem răbdare și înțelegere - de la sportivi, de la Comitetele Naționale Olimpice, de la Federațiile Internaționale, de la poporul japonez, de la Comitetul de organizare, de la toată lumea. Cu toții trebuie să fim la fel de răbdători și harnici”.

Prima versiune a ”playbooks”, programată să apară în februarie

El a continuat: „În curând vom putea lansa prima versiune a așa-numitelor playbooks (n.r. – un soi de manuale) pentru Jocuri, care vor explica măsurile care se impun pentru diferitele grupuri de participanți, pentru a se proteja pe ei înșiși și de a-i proteja pe ceilalți. Prima versiune a manualelor va fi prezentată Comitetelor Naționale Olimpice și Chefilor de Misiune la începutul lunii februarie. Așadar, ei - CNO, sportivi, toată lumea – cu toții pot avea încredere că vom furniza toate planurile noastre de măsuri, în funcție de mersul lucrurilor. Prioritatea este întotdeauna aceeași - Jocuri sigure și în siguranță ”
 
În plus, președintele CIO a comentat reluarea competițiilor sportive:
„În acest sens câștigăm și mai multă încredere din eficacitatea contramăsurilor care sunt aplicate chiar acum la întrecerile sportive din întreaga lume. Am văzut acest lucru în timpul sezonului de iarnă: peste 7.000 de competiții au fost organizate de Federațiile Internaționale, cu 175.000 de teste COVID și doar 0,18% au fost pozitive. Competițiile pot avea loc, pot fi organizate și niciuna dintre competiții nu a devenit un focar sau ceva de genul acesta. De asemenea, vedem că multe sporturi de vară au revenit deja cu competiții, cu aceleași rezultate, cu aceeași grijă pentru siguranța tuturor celor implicați. Și de aceea suntem atât de încrezători. ”

Pe măsură ce pregătirile pentru Jocuri avansează, următoarea inițiativă majoră care va fi comunicată este publicarea manualelor, la începutul lunii februarie. Aceste îndrumare vor descrie măsurile fundamentale pe care fiecare grup de participanți la Jocuri va trebui să le respecte înainte, în timpul și după Tokyo 2020 pentru a asigura siguranța și succesul Jocurilor din acest an.

 

Galerie foto