You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cu șase luni (183 de zile) înainte de startul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, președintele CIO transmite lumii un mesaj încurajator (VIDEO)

Cu exact 183 de zile (șase luni) înaintea Ceremoniei de Deschidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Thomas Bach a vorbit despre pregătirile pentru Jocuri.

Președintele Bach a participat vineri, 22 ianuarie, la o videoconferință cu toate cele 206 de Comitete Olimpice Naționale (CNO) care vor participa la JO. Thomas Bach a întărit mesajul și cu tot sprijinul guvernului japonez și al membrilor CIO, spune că există o hotărâre reală de a face din aceste Jocuri lumina de la capătul tunelului în care sunt încă toate națiunile.

”Oricum, prima noastră preocupare, prioritatea, este să oferim Jocuri Olimpice sigure. Pentru siguranță nu poate exista niciun tabu, pentru asigurarea unor Jocuri sigure și în siguranță pentru fiecare participant”.

Președintele Bach a mai spus că se discută despre o serie de scenarii și despre contramăsurile necesare. El a spus:

„Adunăm o gamă imensă de măsuri și apoi vom decide la timpul adecvat care dintre instrumentele de care avem nevoie le vom folosi pentru a aborda situația. Acestea pornesc de la regulile de imigrare, de la regulile de carantină, la distanțarea socială în satul olimpic, la chestiunea metodelor de testare rapidă, la problema vaccinării, la întrebarea cu sau fără spectatori. Câți spectatori? Pot exista spectatori? Cum va fi viața în Satul Olimpic, cum va fi organizat acesta? Așadar, sunt întreprinderi imense, dar suntem foarte încurajați în acest sens pentru că „putem vedea deja” că sunt mari evenimente sportive, și anume campionate mondiale care se întâmplă și se organizează într-un mod sigur și în siguranță, fără a avea acces la vaccinare”.

Thomas Bach a dezvăluit care e sentimentul general legat de desfășurarea Jocurilor Olimpice cu șase luni înaintea competiției din Japonia.

”Cu șase luni înaintea Jocurilor, întreaga Mișcare Olimpică privește spre Ceremonia de Deschidere de pe 23 iulie 2021. Am avut oportunitatea de a vorbi ieri cu toate cele 206 Comitete Olimpice Naționale ale lumii și sunt toate hotărâte să participe, să mergem înainte spre Jocuri. Ne bucurăm de sprijinul total al Guvernului Japoniei și am avut o altă consultare cu toți membrii CIO. Fiecare e hotărât și susține că aceste Jocuri Olimpice vor fi în luna iulie lumina de la capătul tunelului în care se află încă toate națiunile. Deci toate perspectivele sunt bune, se lucrează din greu, iar pentru aceste Jocuri, prioritatea e să se desfășoare în siguranță, să fie sigure pentru toți participanții.”

Thomas Bach a confirmat că CIO este direct interesat de nivelul de pregătire al sportivilor și discută în permamență cu Comisia Sportivilor pentru a afla care e mesajul atleților.

„Am discutat cu Comisia Sportivilor și suntem în contact permanent cu întreaga comunitate a sportivilor și toți ne-au confirmat că aceștia se pregătesc. Chiar dacă sunt dficultăți în acest moment cu antrenamentele lor, cu competițiile, cu calificarea în unele sporturi, toți sunt entuziaști. Ei se pregătesc pentru aceste Jocuri, se îndreaptă spre aceste Jocuri. Voi vorbi personal în următoarele zile cu sportivii și comunitatea lor pentru a obține o impresie directă asupra atitudinii lor. Dar știți cât de pasionați sunt sportivii olimpici și faptul că ei se pot adapta relativ ușor situațiilor și vor intra în arenă pe 23 iulie cu mândrie delină ca să transmită un mesaj important u doar pentru lumea sportului, pentru întreaga lume, un mesaj de rezistență, de pasiune olimpică și de idealuri olimpice, ca solidaritate și pace.”

Despre contramăsurile pe care le pregătesc organizatorii și CIO, Thomas Bach spune că se iau în calcul multe scenarii.

”Noi lucrăm și ne pregătim pentru toate scenariile potențiale cu care ne-am putea confrunta în iulie-august, aceasta e ideea. Așadar, punem împreună multe instrumente de măsuri și apoi, voi decide la momentul potrivit, care dintre instrumente se potrivesc fiecărei situații. Acestea merg de la regulile de imigrare, de la regulile de carantină, la cele de distanțare socială în Satul Olimpic, la problema metodelor de testare rapidă, la chestiunea vaccinării, la prezența spectatorilor. Câți? Pot exista spectatori? Cum să fie organizat Satul Olimpic? Așa că sunt în realitate multe măsuri și suntem încurajați în acest sens deoarece vedem că deja se desfășoară și se organizează mari evenimente sportive, Campionate Mondiale într-un mod sigur și în siguranță, fără să fi avut acces la vaccinare. Dar prima noastră prioritate este să oferim Jocuri Olimpice sigure și în siguranță. Atunci când vorbim despre măsuri, nu poate exista niciun tabu pentru siguranța Jocurilor și a fiecărui participant.”

Materialul video cu mesajul lui Thomas Bach, președintele CIO, poate fi urmarit mai jos:

Galerie foto