You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Popularul cântec Katyusha ar putea deveni imnul sportivilor ruși paticipanți la TOKYO 2020

Ministrul rus al sportului Oleg Matytsin a susținut o propunere prezentată de Comisia sportivilor a Comitetului Rus Olimpic (ROC) de a înlocui imnul național al țării la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 cu piesa Katyusha.

Comisia sportivilor (ROC) a sugerat ca melodia să fie folosită în locul imnului național, care este interzis a fi intonat atât la Tokyo 2020, cât și la Beijing 2022, interdicție care face parte din sancțiunile impuse Rusiei de Agenția Mondială Antidoping pentru manipularea datelor Laboratorului de la Moscova.

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a redus la jumătate sancțiunile date Rusiei de la patru ani la doi, care includ și participarea la cele două ediții ale JO.

Din cauza interdicțiilor, în toată această perioadă, sportivii ruși nu vor reprezenta Rusia la competițiile sportive internaționale și vor trebui să concureze sub un steag neutru la Tokyo 2020 și Beijing 2022.

În acest context, ministrul Matytsin, de asemenea președinte al Federației Internaționale a Sporturilor Universitare, a declarat agenției oficiale ruse de știri TASS, că imnul Rusiei ar putea fi înlocuit de cunoscutul cântec popular.

"Am un mare respect pentru Katyusha, are o tradiție foarte îndelungată în Uniunea Sovietică și în Rusia", a spus Matytsin. „Este cunoscut în toată lumea și este asociat cu țara noastră. Această opinie a fost exprimată de sportivi, desigur, dar o vom sprijini".

Campioana olimpică la scrimă Sophia Velikaya (foto), șefa Comisiei sportivilor ROC, a declarat că deja a înaintat spre analiză Comitetului Executiv al ROC oportunitatea ca imnul național să fie înlocuit de Katyusha.

Katyusha, privit ca un cântec patriotic în Rusia, a devenit un cântec popular în timpul celui de-al doilea război mondial. Katyusha vorbește despre situația soldaților sovietici care și-au părăsit soțiile și partenerii pentru a-și apăra patria.

Președintele ROC Stanislav Pozdnyakov a sugerat încă de la finalul anului trecut că la Jocurile Olimpice  Tokyo 2020 în locul imnului Rusiei ar putea fi folosită o melodie populară, dar Comitetului Internațional Olimpic va decide cu privire la ce imn se va intona la Jocuri.

Jucătorii ruși de hochei pe gheață, care au participat la Jocurile Olimpice de iarnă Pyeongchang 2018 ca și componenți ai echipei Sportivilor Olimpici din Rusia (SOR), au câștigat medalia olimpică de aur și în loc de imnul olimpic care trebuia folosit pentru victoriile rusești la Jocuri, au intonat imnul national deși era interzis.

Echipa SOR a fost creată în urma suspendării COR din cauza scandalului de dopaj al națiunii, pe care CIO l-a ridicat la trei zile după încheierea Pyeongchang 2018.

Sursa foto: olympic.ru

Galerie foto