You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Pictogramele Beijing 2022, inspirate de gravarea traditionala a sigiliilor chinezesti

Lansate la inceputul anului 2021, preolimpic, cele 24 de pictograme pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Beijing din 2022 au fost inspirate de gravarea traditionala a sigiliilor chinezesti si identifica fiecare dintre disciplinele sporturilor olimpice de iarna – schi (alpin, sarituri, freestyle), schi fond, combinata nordica, biatlon, snowboarding, curling, patinaj (artistic, viteza, short track), hochei pe gheata, bob, sanie, skeleton,  sase simboluri fiind pentru sporturile Jocurilor Paralimpice de Iarna din 2022 (para schi alpin, para biatlon, para schi fond, para snowboard, para hochei pe gheata, curling in scaun cu rotile). Schiului freestyle (aerials, damburi, cros, slope style, halfpipe, big air) si snowboarding-ului (slalom urias paralel, cros, slopestyle, halfpipe, big air) le-au fost alocate cate sase, respectiv cate cinci pictograme, datorita diferentelor majore dintre probele de la aceste sporturi atat la echipamente cat si la stil.

Concepute pe baza artei traditionale de gravare a sigiliilor, pictogramele descriu disciplinele respective cu taieturi unice - cum ar fi cele sculptate cu un cutit pe sigiliile chinezesti din dinastia Qin si Han. Pictogramele intruchipeaza atat miscarea sporturilor de iarna, cat si bogata cultura a Chinei in grafica moderna.

Potrivit organizatorilor, contrastul puternic dintre siluetele albe pe fundal rosu evidentiaza gratia si dinamismul sporturilor de iarna si adauga o vibratie festiva Jocurilor, care in 2022 vor rezona cu Anul Nou Lunar Chinezesc.

Pictogramele au fost concepute in stilul emblemelor Jocurilor din 2022, aceleasi elemente grafice fiind proiectate de grupul condus de Lin Cunzhen, profesor la Academia Centrala de Arte Plastice din China. Inspirate din pictogramele Jocurilor Olimpice de vara Beijing 2008, versiunile din 2022 incorporeaza, de asemenea, arta caligrafiei.

Galerie foto