You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Fara Rusia la Tokyo 2020 si Beijing 2022

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anuntat ca Rusia a fost exclusa timp de doi ani de la competitiile mondiale majore, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului viitor si de la Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing din 2022, pentru incalcarea regulilor antidoping.

Cei trei arbitri desemnati de TAS au redus la jumatate sanctiunea propusa anul trecut de Agentia Mondiala Antidoping (AMA/WADA), care a cerut o suspendare pe patru ani, lasand totodata posibilitatea sportivilor rusi care nu au fost niciodata acuzati de dopaj sa poata concura sub steag neutru.

Rusia este implicata de mai multi ani intr-un urias scandal de dopaj, iar Agentia Rusa Antidoping (RUSADA) a contestat la TAS decizia Agentiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) de a exclude sportivii sai pe patru ani de la marile competitii internationale.|

De asemenea, Rusia nu poate gazdui evenimente internationale de anvergura. AMA/WADA a dictat aceasta sanctiune deoarece laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fisiere inainte de predarea lor catre investigatori. RUSADA a fost suspendata in 2015, dupa ce au fost descoperite probe privind un dopaj in masa al sportivilor rusi.
In septembrie 2018, RUSADA a fost reinstaurata provizoriu, dar a fost declarata neconforma la sfarsitul anului trecut din cauza datelor manipulate transmise de laboratorul antidoping de la Moscova.

Rusia a fost deja exclusa de la JO de la Rio (2016) si PyeongChang (2018) din cauza scandalului de dopaj declansat in urma cu patru ani, dar unii sportivi rusi au participat totusi sub steagul olimpic.

Comitetul International Olimpic (CIO) a declarat ca a luat act de decizia TAS si va evalua cu atentie aceasta hotarare si consecintele sale pentru competitiile din cadrul Miscarii Olimpice, in special in ceea ce priveste Jocurile Olimpice Tokyo 2020 si Jocurile Olimpice de Iarna Beijing 2022. In acest sens, CIO se va consulta cu Federatiile Internationale si cu Comitetul Paralimpic in vederea unei abordari consecvente in punerea in aplicare a hotararii.

Galerie foto