You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Adunare Generala a EOC, online in premiera

Cea de-a 49-a Adunare Generala a Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) a fost organizata astazi la sediul central al EOC din Roma - sediul Comitetului National Olimpic din Italia (CONI). Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman Mihai Covaliu si Cristian Butariu, directorul departamentului Relatii Internationale si Comunicare al COSR, au participat la reuniunea care a avut loc online, pentru prima data in istorie, din cauza pandemiei COVID-19, alaturi de conducatorii a 50 de Comitete Nationale Olimpice din Europa.
Inainte de inceperea sedintei la care a participat si Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), a fost tinut un moment de reculegere in memoria fostului presedinte EOC Janez Kocijancic.
In deschidere, au luat apoi cuvantul Niels Nygaard, presedintele interimar EOC, Giovanni Malago, presedintele NOC Italia si Thomas Bach.

Presedintele CIO a vorbit despre cat de mult s-a schimbat lumea de cand s-a adresat ultima data Adunarii Generale, in 2019, si a adaugat ca Miscarea Olimpica a folosit pandemia ca o oportunitate de a face sportul mai relevant decat oricand in societate.

"Am profitat de ocazia chiar la inceputul crizei de a semna un acord de cooperare cu OMS care extinde domeniul de activitate al nostru impreuna", a spus presedintele Bach. „Am intreprins multe eforturi pe frontul politic pentru a sublinia rolul important al sportului in aceasta criza, rolul important al sportului pentru sanatatea fizica si mentala.

Au fost prezentate rapoartele de activitate de catre Raffaele Pagnozzi, secretar general al EOC, Peter Mennel, trezorierul EOC, Gunilla Lindberg, secretar general al Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice (ANOC), si James Macleod, director CIO.

S-a stabilita ca urmatoarea AG va fi de alegeri si va avea loc pe anul viitor pe 16 aprilie, in Grecia, iar presedintele interimar EOC Nygaard si Spyros Capralos, membru al Comitetului Executiv (CE) al EOC,  si-au anuntat candidaturile pentru presedintia EOC.

La propunerea Federatiei Olimpice a Irlandei, membrii AG au votat in favoarea alinierii componentei  Comitetului Executiv EOC la propunerile Agendei Olimpice 2020 pentru paritatea de gen in sport.

Hasan Arat, presedintele Comisiei de coordonare pentru Jocurile Europene din 2023 Cracovia si Małopolska, a furnizat un raport detaliat despre progresele realizate pentru organizarea celei de-a treia editie a Jocurilor, iar localitatile Borjomi si Bakuriani din Georgia au fost prezentate drept gazdele editiei de iarna din 2025 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), in timp ce Brno (Cehia) a fost confirmat ca oras gazda a editiei de vara a FOTE din 2025.

Adunarea Generala a desemnat-o pe biatlonista Linda Zingerle, din Italia, castigatoare a celui de-al V-lea Premiu Piotr Nurowski de iarna, celelalti finalisti fiind Lisa Hirner, din Austria (combinata nordica), Matej Svancer, din Cheia ( schi freestyle),  Gints Berzins din Letonia (sanie) si Jessica Degenhardt, din Germania (sanie). Pe langa trofeul Piotr Nurowski, Zingerle va primi si o bursa pentru a-si sustine pregatirea.

In incheierea AG,  Djordje Visacki, membrul CE al EOC, a prezentat  Agenda Strategica 2030 a EOC, menita sa „ofere conducerii EOC repere clare pentru viitor, incurajand in acelasi timp o cooperare mai stransa intre EOC si cele 50 de CNO-uri”.

Galerie foto