You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Liderii G20 sprijina ferm Tokyo 2020 si Beijing 2022

Liderii mondiali adunati la Summitul virtual al liderilor G20, gazduit de presedintia G20 a Regatului Arabiei Saudite, si-au exprimat sprijinul ferm pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020 si Jocurile Olimpice de Iarna de la Beijing 2022.

Declaratia finala a Summit-ului spunea: „Ca simbol al rezistentei umanitatii si al unitatii globale in depasirea COVID19, felicitam hotararea Japoniei de a gazdui Jocurile Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020 anul viitor. (...) Asteptam cu nerabdare Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing din 2022. ”

La invitatia presedintiei G20 saudite, Presedintele Comitetului Olimpic International (CIO) Thomas Bach s-a alaturat summitului virtual. „Sportul poate salva vieti. In timpul acestei crize a coronavirusului, am vazut cu totii cat de important este sportul pentru sanatatea fizica si mentala ”, a spus presedintele CIO in discursul sau. „Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut acest lucru prin semnarea unui acord de cooperare cu IOC. In urma acestui acord, ONU, OMS si CIO au lansat o campanie co-branded numita „Healthy Together”, lansand proiecte la nivel international. Mai mult, ne pregatim sa contribuim la o campanie mondiala pro-vaccinare. ”

Presedintele CIO a subliniat, de asemenea, importanta solidaritatii in lumea post-coronavirus: „Am invatat o lectie importanta din aceasta criza: avem nevoie de mai multa solidaritate. Mai multa solidaritate in cadrul societatilor si mai multa solidaritate intre societati. In curand vom sarbatori aceasta demonstratie de solidaritate la Jocurile Olimpice si Paralimpice amanate Tokyo 2020. Aceste Jocuri Olimpice, cu participarea tuturor celor 206 Comitete Olimpice Nationale si a Echipei Olimpice pentru Refugiati ai CIO, vor transmite un mesaj puternic de solidaritate, rezistenta si unitate a omenirea in toata diversitatea noastra. In acest context, ii sunt foarte recunoscator prim-ministrului Suga ca ne-a impartasit hotararea”.

Presedintele CIO a cerut participantilor G20 sa sprijine neutralitatea politica a Jocurilor Olimpice si CIO: „Prin urmare, va indemn cu umilinta sa ne sustineti neutralitatea politica, permitandu-ne sa facem din Jocurile Olimpice si Paralimpice acest mare simbol al solidaritatii globale fara orice discriminare”.

Anterior, prim-ministrul japonez Suga Yoshihide spusese: „Sunt hotarat sa organizez Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Tokyo ca simbol al omenirii care a depasit virusul. Am auzit ca presedintele CIO Thomas Bach, pe care l-am intalnit zilele trecute, are aceeasi hotarare. Vom continua sa depunem eforturile noastre pentru a realiza jocuri sigure si sigure. ”

Sprijinul pentru CIO si Jocurile Olimpice a fost exprimat si de dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS): „In sfarsit, as dori sa-l primesc pe primul ministru Suga si sa-l asigur ca OMS lucreaza cu Comitetul International Olimpic pentru ca  Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor sa fie un succes si un simbol al sperantei pentru lume”.

Galerie foto