You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Suport si know-how la Cursul de Administratie Sportiva al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a organizat cu sprijinul Solidaritatatii Olimpice, un Curs de Administratie Sportiva. La modulele cursului care s-au desfasurat in aceasta saptamana, intre 12 si 16 octombrie, la Casa Olimpica din Bucuresti, au participat in calitate de cursanti reprezentanti ai 18 federatii sportive si trei experti sportivi ai Departamentului Sport din cadrul COSR.

Cursul de Administratie Sportiva  a fost onorat cu prezenta la deschidere si inchidere de presedintele COSR Mihai Covaliu.

”Sportul romanesc are numai de castigat  dupa astfel de experiente. Cursul acesta a oferit  celor prezenti, pe langa lucrurile pe care deja le stiau, le stapaneau, o experienta  care le poate deschide orizonturi. Sportul romanesc are nevoie in administratie de o generatie tanara, ancorata in realitatile societatii. Acest curs vine in sprijinul deschiderii, al formarii si implementarii unor idei noi in administratie. E o perioada dificila pentru toata lumea, federatii, familia olimpica. Sunt foarte bucuros pentru modul in care ati raspuns solicitarilor noastre in aceasta perioada de pandemie. Stiti ca in noi, administratia COSR, aveti un partener de nadejde.” , le-a transmis cursantilor,  Mihai Covaliu.

Temele si modulele cursului au fost conduse de Directorul National de Curs Florin Misca. ”Pe parcursul celor cinci zile de discutii interactive s-a creat un cadru de invatare prin valorificarea experientei practice”, a declarat Florin Misca la finalul cursului.  "Nu a fost predare, a fost  invatare reciproca.  Federatiile au propus reprezentanti cu un nivel de cunoastere al managementului si administratiei foarte ridicat, fapt ce a amplificat fluxul de idei si interactivitatea cursului".

”Formarea si perfectionarea, grija fata de resursele umane in sport,  sunt parte a strategiei presedintelui COSR Mihai Covaliu. Solidaritatea Olimpica incurajeaza si sustine prin  programe astfel de initiative oferind suportul financiar si knowhow-ul. Cursul este un instrument pentru intarirea guvernantei COSR si stabilirea unor proceduri de lucru uniforme. Incercam sa creem o comunitate de practica si invatare a administratiei sportive pentru a intari echipa de sprijin a Echipelor Olimpice ale Romaniei”, a punctat Florin Misca.

Ceilalti lectori ai acestui curs au fost: Dragos Tataru, Alexandru Epuran, Cristina Varzaru, Daniel Mitrea, Alexandru Chirciu si Alexandru Cirnaru.

Temele pe care cei sapte lectori ai COSR le-au prezentat  au fost menite sa atinga  capitole importante ale administratiei sportive: Principiile, structura si conducerea Miscarii Olimpice, Competitiile Olimpice Multisport, Educarea si  Dezvoltarea Antrenorilor, Sportivii – elementul central al Miscarii Olimpice, Management – Comunicarea, Management – Managementul Riscurilor, Management de Proiect, Controlul si Evaluarea Performantei, Formarea membrilor colectivelor si a voluntarilor, Conducerea activitatilor sportive sau Metodologia Lean Six Sigma -  prin care  managementul unei structuri descopera oportunitati de inovare dincolo de prestarea simplelor operatiuni prin care se atinge un grad ridicat de productivitate sau o performanta financiara solida.

Toti cei prezenti la curs au apreciat informatiile pe care le-au primit si au declarat ca vor incerca sa le aplice  in  federatiile pentru care lucreaza. 

Roxana Scarlat Barladeanu – secretar general FR Scrima, medaliata olimpica, mondiala si europeana la scrima-floreta:
”Multumim Comitetului Olimpic si Sportiv Roman pentru aceasta initiativa si il felicit pe Florin Misca pentru initiativa dansului de a organiza acest curs. A fost o experienta extraordinara din toate punctele de vedere, al cunostintelor primite aici, al lectorilor care au stiut sa creeze o atmosfera de prietenie, a fost un curs interactiv. Nu ne-am simtit ca la scoala , stau in banca si ascult, am fost provocati. Toti colegii mei sunt oameni care au dat dovada ca stiu ceea ce inseamna administratie sportiva. Foarte important este sa controlam si sa evaluam mai des astfel incat sa nu trezim inaintea examenului final ca nu am facut ceea ce trebuie sau ca am fi putut schimba ceva pe parcurs ca sa imbunatatim procesul si nu am facut-o. Trebuie sa stim exact ceea ce isi doreste ”clientul” nostru astfel incat sa ii oferim ”produsul” dorit, sa oferim sportivi valorosi.  Ne-am impartasit experiente, am invatat unii de la altii si, cu totii, am concluzionat, ne dorim ca anul viitor  sa retraim aceasta experienta”.

Alin Grigore - secretar general FR Lupte:
”A fost o experienta unica pentru toti participantii. Ne-am dat seama cu totii ca sportul romanesc nu duce lipsa de profesionisti. Primul lucru cu care plec de aici, cel mai important, este faptul ca am aflat cum pot tine urmatorul curs de perfectionare al antreorilor de lupte din Romania. A fost extrem de multa informatie dar ea se va sedimenta. Fara indoiala ca se desprind doua aspecte: unul administrativ prin care voi incerca sa optimizez activitatea la nivelul Federatiei, chiar daca structura noastra nu este una extrem de numeroasa numeric; celalalt aspect priveste optimizarea activitatii loturilor nationale si olimpice prin masurarea si evaluarea acestora. A fost o experienta mai mult decat interesanta, oameni de calitate, toti reprezentanti  ai  executivului din federatii. ”

Alexandru Padure – secretar general FR Haltere:
”A fost o saptamana intensa, un grup deosebit, un standard foarte ridicat si din punct de vedere calitativ si din punct de vedere al informatiilor pe care noi cei care lucram in administratia sportului l-am primit. Multumim Miscarii Olimpice, COSR si Solidaritatii Olimpice. Ne-am imbogatit cu siguranta cunostintele si,  dupa concluziile pe care le-am impartasit cu ceilalti colegi de la celelalte federatii, suntem extrem de optimisti. Este vorba despre a moderniza un pic stilul nostru de lucru, de a implementa anumite masuri, stiluri de lucru, care sa ne faca si mai performanti. Pot sa spun ca toate prezentarile au fost extraordinar de interesante, trebuie sa ne obisnuim sa ne uitam si la alte domenii,  sa luam cate putin, sa aplicam, sa incercam sa invatam din toate experientele pe care le avem, chiar daca nu sunt specifice sportului. Sa adaptam ca sa facem sportul si mai performant nu numai din punct de vedere al sportivilor ci si al administratiei. ”

Secretarul general COSR George Boroi a incurajat generatia tanara sa aiba incredere si energie in a misca lucrurile in sportul romanesc. ”In 2003 am urmat si eu acest curs si detin o diploma semnata de presedintele CIO, Jaques Rogge. O spun cu placere si emotie. Sunt sigur ca ati descoperit lucruri noi, lucruri pe care nu le poti vedea din afara. Lectorii pe care i-ati avut la dispozitie si-au dat silinta sa va transmita ce inseamna managementul administratiei sportive. E foarte placut sa vezi oameni tineri care ocupa functii de raspundere in administratia sportului din Romania.”  

Toti cursanti au primit la finalul cursului certificate de participare, care le-au fost inmanate de  presedintele COSR Mihai Covaliu.

Cursantii editiei din acest an ai Cursului de Administratie Sportiva:

Roxana Scarlat Barladeanu - secretar general FR Scrima, Alin Grigore – secretar general FR Lupte, Alexandru Padure – secretar general FR Haltere, Constantin Andrei – expert sportiv FR Schi-Biatlon, Cristina Ibanescu – secretar FR Yachting, Marian Berbec – director tehnic FR Lupte, Petre Onciu – antrenor federal FR Lupte, Aura Bordei – referent de specialitate FR Tenis de masa, Ingrid Istrate – secretar general FR Gimnastica, Alina Dragan – secretar federal FR Gimnastica, Georgeta Matei – director Comisia de Promovare si Dezvoltare FR Taekwondo WTF, Iulian Stamate – antrenor federal seniori FR Handbal, Nicoleta Alexandrescu – antrenor federal senioare FR Handbal, Decebal Arnautu – secretar federal FR Handbal, Cristina Bar – referent specialitate FR Tir Sportiv, Florentina Tudor – expert sportiv FR Box, Ovidiu Burghelea – secretar general FR Triatlon, Florinel Matei – secretar general FR Rugby, Mihaela Mitu – expert sportiv COSR, Ciprian Gheorghe – expert sportiv COSR, Alexandru Ilie – expert  sportiv COSR.

 

Galerie foto