You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Ziua Internationala a Pacii 2020 - Impreuna modelam pacea!

In urma cu un an, pe 21 septembrie - Ziua Internationala a Pacii, Organizatia Natiunilor  Unite (ONU) atragea atentia asupra importantei combaterii schimbarilor climatice ca un mod de a proteja si promova pacea in intreaga lume. Sub deviza „Climate Action for Peace” (Actiuni climatice pentru pace) ONU vorbea la vremea respectiva despre puterea fiecarui om de a aduce o astfel de pace, incepand cu stingerea luminilor, folosirea transportului public sau organizarea unei campanii de constientizare in comunitatea sa.

Anul acesta, marcat de pandemia de COVID 19 care a afectat relatiile inter-umane pe intreg mapamondul, ONU a ales „ Impreuna modelam pacea” ca tema principala pentru a sarbatori atat Ziua Internationala a Pacii cat si aninversarea a 75 de ani de la infiintarea ONU.

Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), a subliniat puterea sportului de a contribui la pace prin unirea oamenilor.  „Jocurile Olimpice de astazi sunt singurul eveniment din lumea noastra care reuseste sa adune intreaga lume cu adevarat. Sportivii vin la Jocurile Olimpice respectand aceleasi reguli, toate fiind egale, fara nicio discriminare”, a spus Thomas Bach.

„Parteneriatul dintre ONU si CIO se bazeaza pe obiectivul comun de a contribui la mentinerea pacii”, a spus presedintele CIO. „Cooperam cu ONU in numeroase probleme diferite, iar acest lucru este posibil pentru ca impartasim aceleasi valori si suntem uniti in lupta pentru pace si solidaritate. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a spus odata ca daca exista un adevarat simbol al pacii in lume, acesta este spiritul olimpic”.

Thomas Bach a amintit trei momente din istorie cand sportul a fost un simbol al pacii. „Exista, in primul rand, echipa coreeana unificata la Jocurile Olimpice de iarna PyeongChang 2018, cand sportivi din Coreea de Nord si de Sud au defilat impreuna pe stadion, la Ceremonia de deschidere, sub steagul unificarii coreene”, a spus Thomas Bach.

Presedintele CIO a amintit apoi vorbele lui Nelson Mandela potivit carora sportul are mai multa putere de a depasi barierele rasiale decat un guvern si a vorbit despre crearea Echipei Olimpice CIO a Refugiatilor, care a concurat pentru prima data la Jocurile Olimpice Rio 2016 si care urmeaza sa participe si la Tokyo 2020 anul viitor. „A fost impresionant cand am vazut aceasta echipa marsaluind sub Steagul Olimpic pe stadion si cand am vazut modul in care a fost primita de colegi si de public”, a spus Bach.

Ziua Internationala a pacii a fost stabilita in 1981 de Adunarea Generala a ONU, pentru a fi aniversata in fiecare an pe 21 septembrie.

Galerie foto