You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Sarituri cu schiurile, alergare montana si rugby in 7, trei sporturi propuse in premiera pentru JE Cracovia 2023

Trei discipline sportive au fost incluse in premiera pe lista preliminara a sporturilor care vor figura in programul Jocurilor Europene (JE) Cracovia 2023: sarituri cu schiurile (pe suprafete artificiale), alergare montana si rugby in 7.

O delegatie a reprezentantilor Poloniei, tara organizatoare, s-a intalnit la Roma cu conducerea Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) si au discutat pe tema listei preliminare care mai include si alte sporturi care pot debuta  la Jocuri: handbal pe plaja, breakdance, pentatlon modern, catarare si haltere.

In program sunt incluse de la editiile anterioare: tir cu arcul, badminton, baschet 3x3, scrima, gimnastica, judo, karate, tir sportive, tenis de masa, triathlon, lupte, canoe slalom si sprint, volei si volei pe plaja.  Sunt asteptate sa apara pe lista si competitiile de ciclism: mountain bike si ciclism pe sosea.  Lista finala e subiectul unor negocieri care se vor purta intre Federatiile Europene si Internationale de specialitate si EOC. Unul dintre criteriile de selectare  va tine cont  si de  atribuirea statutului de Campionat European intrecerii de la Jocurile Europene si/sau concurs de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024. 

Programul JE Cracovia 2023 cuprinde insa numeroase schimbari fata de editiile anterioare ale competitiei. Atletismul, cu proba pe echipe, prezent la JE Minsk 2019, e inlocuit  acum cu  alergarea montana. Inotul, prezent la JE Baku 2015 si absent la JE Minsk 2019, revine in program doar cu disciplina inot artistic. Sporturile de contact, box si sambo, prezente in competitie la primele doua editii, nu au fost luate in calcul pentru JE Cracovia 2023. 

Discutiile de la Roma s-au purtat la sediul CONI- Comitetul Olimpic National Italian si au fost conduse de presedintele in exercitiu al EOC, Niels Nygaard si secretarul general, Raffaele Pagnozzi. Din delegatia poloneza a facut parte presedintele Comitetului Olimpic, Andrzej Krasnicki, reprezentanti ai Ministerului Sportului, ai regiunii Malopolska si  primarul municipalitatii Cracoviei.

A treia editie a Jocurilor Europene urmeaza sa se desfasoare in Cracovia, intre 9 -23 iunie 2023.

Galerie foto