You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

O suta de ani de la prima arborare a Drapelului Olimpic la o editie a Jocurilor Olimpice

In urma cu o suta de veri, cam pe vremea asta, Drapelul Olimpic cu cinci cercuri a fost arborat in premiera la Jocurile Olimpice, mai exact la cea de-a VII-a editie de vara a marii competitii, gazduita de orasul belgian Anvers.

Intr-o Europa devastata de primul Razboi Mondial, marele eveniment sportiv a avut loc sub semnul pacii, iar Steagul Olimpic a fost ridicat pe 14 august 1920, in cadrul Ceremoniei de deschidere a Jocurilor, organizata pe noul stadion al localitatii flamande. Tot in premiera, Drapelul Olimpic a fluturat pe catargul din incinta Stadionului Olimpic timp de aproape doua saptamani, pana pe 12 septembrie 1920, ultima zi a Jocurilor. In cadrul Ceremoniei de inchidere a competitiei, Drapelul olimpic a fost coborat in timp ce un cor cu 1000 de membri a interpretat o cantata, iar Pierre de Coubertin, educator, istoric si fondator al Comitetului International Olimpic (CIO) supranumit  “Parintele Jocurilor Olimpice moderne”, a tinut un discurs. Ulterior steagul alb cu cele cinci cercuri colorate a fost trimis la Paris, gazda Jocurilor din 1924. Astfel, s-a nascut identitatea vizuala olimpica, consolidata de-a lungul timpului si devenita in prezent una dintre cele mai cunoscute si recunoscute marci din lume !

Drapelul Olimpic a avut de asteptat sapte ani de cand a fost proiectat, pana a fluturat pe catargul Jocurilor.  Steagul cu simbolul celor cinci cercuri a fost conceput in 1913 de Pierre de Coubertin, dupa ce in 1910, membrii prezenti la cea de-a 12-a Sesiune a Comitetului Internatioa Olimpic, au discutat despre introducerea unui simbol care sa inglobeze tot ceea ce reprezinta Miscarea Olimpica.

Cele cinci cercuri olimpice au aparut pentru prima data pe antetul sau in iulie 1913, in timpul pregatirilor pentru „Celebrarea celor 20 de ani de la renasterii Jocurilor Olimpice”, care trebuia sa aiba loc la Congresul Comitetelor Olimpice Nationale din Paris, in iunie 1914.

 Pierre de Coubertin a prezentat inelele intr-un articol aparut in revista olimpica intitulat „Simbolul si steagul din 1914”.

"Emblema aleasa sa prezinte si sa reprezinte Congresul Mondial din 1914 este ultimul pas in Renasterea Olimpica si a inceput sa apara pe diverse documente preliminare", a declarat Pierre de Coubertin. "Cinci inele egale, care se impletesc, colorate albastru, galben, negru, verde si rosu ies in evidenta pe un fundal alb. Mai mult, aceste sase culori pot fi combinate pentru a reprezenta toate culorile nationale, fara exceptie: albastru si galben din Suedia; albastru si alb al Greciei; tricolorii Frantei, Marii Britanii, Americii, Germaniei, Belgiei, Italiei si Ungariei. Galbenul si rosul Spaniei stau alaturi de natiuni mai noi precum Brazilia si Australia, precum si Japonia antica si China tanara ", a comentat el la acea vreme. El a mai explicat ca drapelul pe care l-a creat este „extrem de simbolic” reprezentand „cele cinci continente unite de olimpiada si de culorile tuturor natiunilor”.

"Este cu adevarat un simbol international. Este extrem de potrivit pentru un steag, iar estetica va fi perfecta. Un astfel de steag va fi usor, stralucitor si spiritual atunci cand este vazut fluturand in vant. Are o semnificatie simbolica substantiala. Succesul sau este garantat. Atat de mult incat sa poata fi folosit si purtat in timpul ocaziilor olimpice chiar si dupa Congres. In orice caz, sarbatorile din 1914 au acum mesageri euritmici adecvati pentru a le promova. Primele exemplare ale unui poster mare au fost acordate comitetelor olimpice nationale si raman la dispozitia lor. Aceasta a adunat imediat o admiratie larga. Formate mai mici. La fel de reusita pe carti postale. Cele cinci inele sunt potrivite pentru o gama larga de utilizari", a mai spus Pierre de Coubertin.

In prezent, simbolul cu cinci cercuri este detinut de CIO si reglementat de Regula 8 din Carta Olimpica: „Simbolul olimpic este format din cinci inele intretesute de dimensiuni egale (inelele olimpice), utilizate singure, in una sau in cinci culori diferite. Cand sunt utilizate in versiunea sa cu cinci culori, aceste culori vor fi, de la stanga la dreapta, albastru, galben, negru, verde si rosu. Inelele sunt intretesute de la stanga la dreapta, inelele albastre, negre si rosii sunt situate in partea de sus ; inelele galbene si verzi din partea de jos. Simbolul olimpic exprima activitatea Miscarii Olimpice si reprezinta unirea celor cinci continente si intalnirea sportivilor din intreaga lume la Jocurile Olimpice. "

Foto: www.olympics.org 

Galerie foto