You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cea de-a 136-a Sesiune CIO - prima online din istorie si in direct pe youtube

Din motivele obiective legate de restrictiile si inconvenientele provocate de criza COVID-19, Comitetul International Olimpic (CIO) a organizat vineri, 17 iulie 2020, pentru prima data in istoria sa, o sesiune (Adunare Generala) online, cu streaming live pe canalul sau de youtube.
 
In discursul sau de deschidere, presedintele CIO Thomas Bach a tinut sa sublinieze determinarea Miscarii Olimpice de a depasi provocarile situatiei curente prin care trece lumea intreaga, amintind inca odata de Flacara Olimpica aprinsa pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 care a numit-o "lumina de la capatul tunelului", adaugand faptul ca aceste jocuri sunt pentru intreaga umanitate simbolul puterii de a invinge si al sperantei.
 
Termenii principali ai acestei adresari au fost solidaritatea și non-discriminarea, care "sunt in ADN-ul Olimpismului", precum si faptul ca sanatatea oamenilor este mai importanta ca oricand, motiv pentru care prezenta sportului in vietile tuturor este imperios necesara. A fost amintita totodata importanta neimplicarii factorului politic in viata Olimpica.
 
 
Pe parcursul aceluiasi discurs, presedintele Bach i-a amintit pe cei care au plecat dintre noi in ultimul an, fara sa uite ca pe 17 iulie 2020, Juan Antonio Samaranch, fostul presedinte CIO, ar fi implinit un centenar de viata.
 
In incheierea discursului sau, presedintele Bach si-a exprimat intentia de a-si depune candidatura pentru inca un mandat la sefia CIO, raspunzand astfel solicitarilor venite din partea intregii miscari olimpice. Sesiunea CIO de alegeri prezidentiale va avea loc anul viitor in primavara.
 
Concluziile importante ale lucrarilor celei de-a 136-a Sesiune CIO au fost urmatoarele:
 
•         Aprobarea amanarii Jocurilor Olimpice de Tineret Dakkar 2022 pentru anul 2026, la cererea gazdelor.  
 
•         Aprobarea organizarii a doua Sesiuni CIO in anul 2021, din care prima (137) pentru alegerile prezidentiale  in primavara  , iar cea de-a doua (138) cu ocazia Jocurilor Olimpice Tokyo 2020
 
•         Aprobarea a cinci noi membri CIO, respectiv patru independenti din Cuba, Croatia, Arabia Saudita si Mongolia, si cel de-al cincelea, in persoana lui Sir Sebastian Coe, in virtutea faptului ca detine presedintia unei federatii sportive internationale (atletism).
 
•         Aprobarea celor doi noi vice-presedinti CIO, respectiv John Coates (Australia) si Ser Miang NG (Singapore).
 
Octavian Morariu, membrul CIO pentru Romania, presedintele Comisiei CIO pentru Evaluarea Candidaturilor Urmatoarelor Jocuri Olimpice de Iarna, a avut cateva interventii pe parcursul prezentarii rapoartelor de progresie ale gazdelor viitoarelor jocuri.
 
Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, si Secretarul General, George Boroi, saluta anuntul Presedintelui Thomas Bach de a candida pentru un nou mandat in fruntea Comitetului International Olimpic.
 
In aceasta perioada foarte dificila prin care trece Miscarea Olimpica, odata cu toata umanitatea, presedintele Thomas Bach a aratat ca poate conduce destinele Olimpismului tinand cont de nevoile tuturor partenerilor olimpici.
 

Galerie foto